ГоловнаСвіт

​У Латвії почали перевірку місцевих банків у справі генпрокурора РФ

У Ризі побоюються "потенційного ризику для репутації банківської системи Латвії"

​У Латвії почали перевірку місцевих банків у справі генпрокурора РФ
Юрий Чайка
Фото: ngzt.ru

Влада Латвії почала перевірку інформації з розслідування Фонду боротьби з корупцією (ФБК) про майно сім'ї генерального прокурора Росії Юрія Чайки, що стосувалася причетності місцевих банків до відмивання грошей.

Про це повідоляє ВВС з посиланням на представника латвійської Комісії ринку фінансів і капіталу Еліну Авотиню.

"Ми поінформовані про це відео і аналізуємо інформацію про угоди, більшість із яких укладали понад 10 років тому", - заявила Авотиня.

За її словами, повідомлення про участь банків у злочинних схемах створюють "потенційний ризик для репутації банківської системи Латвії", тому влада ухвалила рішення провести необхідні перевірки і вивчити інформацію ФБК.

Органи фінансового нагляду Латвії попросили авторів розслідування поділитися інформацією про діяльність латвійських банків. За словами Авотині, інформація у фільмі-розслідуванні про причетність банків до незнайомих операцій "вкрай фрагментарна", і латвійська влада хотіла б знати більше про бізнес-операції сім'ї Чайок.

За даними ФБК, син генерального прокурора Артем Чайка проводив "класичну відмивальну схему" зі своїми грошима, заробленими в Іркутську. Чайка переказував кошти на один із латвійських банків, там вона переміщалися з рахунку на рахунок, а потім переводилися у Швейцарію.

1 грудня ФБК опублікував текст і фільм-розслідування про сім'ю генпрокурора Юрія Чайки. За даними ФБК, в одного з синів генпрокурора Артема Чайки є готель у Греції і банківські рахунки у Швейцарії, куди переказують гроші, отримані унаслідок незаконних махінацій. Серед злочинних схем, які описав ФБК, - захоплення контролю над Верхньоленським пароплавством і продаж його суден фірмам-фальшивкам. Також у розслідуванні є натяк на можливу причетність Артема Чайки до загибелі колишнього директора цього підприємства.

8 грудня Фонд Навального відправив скаргу на сина генпрокрурора РФ у прокуратуру Швейцарії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram