ГоловнаСвіт

У Польщі збираються знизити пенсійний вік у середині 2016 року

Плани польського уряду схвилювали багатьох економістів у Польщі та Європі.

У Польщі збираються знизити пенсійний вік у середині 2016 року
Здание польского парламента
Фото: EPA/UPG

Польща планує знизити пенсійний вік у середині 2016 року.

Про це заявила міністр праці та соціальної політики Польщі Ельжбета Рафальська, повідомляє агентство Рейтер.

Йдеться про повернення до норми, що була чинною в Польщі до 2012 року. Тоді жінки могли йти на пенсію в 60 років, а чоловіки - у 65 років. Ці зміни торкнуться тих громадян, які включені в Загальну пенсійну систему, а також фермерів. Зараз поляки йдуть на пенсію у віці 67 років.

Як зазначає агентство, такі зміни відбудуться в рамках широкого соціального порядку денного владної консервативної партії "Право і справедливість" (PiS). Після перемоги на виборах наприкінці жовтня PiS пообіцяла полякам здійснити низку змін у соціальній сфері, включно з уведенням щомісячної допомоги на дитину в розмірі 500 злотих ($126), збільшенням суми, вільної від оподаткування (з нинішніх 3 091 злотого (€724) до 8 002 злотих (€1876), та безкоштовними ліками для літніх людей.

"Мені здається, що реалістичний термін реалізації (зниження пенсійного віку) - кінець першої половини наступного року", - повідомила журналістів Рафальська.

За її словами, втілення цієї реформи обійдеться уряду у 2,6-2,7 млрд злотих за перший рік.

Польський сейм почав обговорювати цей крок у середу. Усього ж, за оцінками аналітиків, на реалізацію передвиборних обіцянок PiS потрібно 45 млрд злотих наступного року.

Раніше в грудні президент Польщі Анджей Дуда оцінив зміни політики в питанні пенсійного віку в 40 млрд злотих протягом декількох років.

При цьому в самій PiS передбачають бюджетний дефіцит в 3,2% від ВВП цього і наступного року.

Плани владної партії схвилювали багатьох економістів у Польщі та Європі. Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив, що Польща повинна прояснити, як вона планує утримати свій бюджетний дефіцит у межах ліміту Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram