ГоловнаСвіт

У Парижі презентували проект угоди на заміну Кіотському протоколу

З 2020 року розвинені країни можуть виділяти $100 млрд на боротьбу з глобальним потеплінням.

У Парижі презентували проект угоди на заміну Кіотському протоколу
Фото: EPA/UPG

Головуючий на конференції ООН з клімату міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус у середу, 9 грудня, презентував у Парижі новий проект всесвітньої угоди щодо клімату.

Ми домоглися прогресу, але ще багато що належить зробити", - цитує голову французької дипломатії агентство AFP.

Відповідно до проекту, заплановано що п'ять років погоджувати квоти на викиди і розміри внесків. Крім того, документ містить обіцянку, згідно з якою, починаючи з 2020 року, індустріально розвинені країни щорічно виділятимуть 100 млрд доларів на підтримку економічно слабких держав у боротьбі з наслідками змін клімату.

При цьому кілька питань, як і раніше, залишаються відкритим. Зокрема не зрозуміло, чи вдасться учасникам конференції домовитися про те, щоб обмежити глобальне потепління на планеті планкою у два градуси чи в 1,5 градуса, як це пропонує Німеччина, кілька її партнерів по Євросоюзу і група малих острівних держав.

Фабіус підкреслив необхідність іти на компроміси, але дивиться на можливість прийняття остаточної редакції документа з оптимізмом: "Я абсолютно переконаний, що ми зможемо досягти угоди".

Конференція з клімату завершить свою роботу 11 грудня. Вона відкрилася в Парижі 30 листопада. У конференції беруть участь лідери 147 держав.

Зустрічі країн-учасниць Конвенції ООН з проблем зміни клімату проходить щорічно з 1992 року, але вкрай рідко на такому високому рівні. У 2011 році було укладено угоду, згідно з якою план дій на заміну Кіотському протоколу потрібно розробити і погодити до кінця 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram