ГоловнаСвіт

Поблизу Анкари виявили 100 кілограмів вибухових речовин

За даними поліції, знайдена вибухівка належить бойовикам "Робітничої партії Курдистану".

Поблизу Анкари виявили 100 кілограмів вибухових речовин
Курды (архив)
Фото: EPA/UPG

Співробітники органів безпеки Анкари виявили та вилучили 100 кілограмів нітрометану, який може використовуватися як вибухова речовина.

Про це повідомляє турецька газета Aksam.

У поліції повідомили, що знайдена речовина належить бойовикам забороненої в Туреччині "Робітничої партії Курдистану" (РПК). Одного з бійців РПК на ім'я Ісмаїл К. заарештовано.

За даними видання, нітрометан був у балонах, закопаних на території міста Полатли, розташованого за 80 кілометрів від турецької столиці.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) готувало теракти в Анталії під час проведення саміту лідерів країн G20 15-16 листопада. Про це стало відомо під час розслідування теракту, здійсненого 10 жовтня в Анкарі. Поліцейські виявили у комп'ютерах підозрюваних дані про підготовку бойовиками ІД терористичних атак. Зокрема екстремісти готувалися здійснити напади на готелі, де мали зупинитися лідери країн. Також планувалися атаки на туристичні комплекси і нічні клуби Анталії.

10 жовтня в Анкарі було здійснено два теракти. Загинули 103 людини. Вибухи сталися в районі залізничного вокзалу, де на мітинг зібралися в тому числі прихильники Народно-демократичної партії, яка відстоює права нацменшин і вважається прокурдською. Учасники демонстрації мали намір виступити за припинення конфлікту між РПК і владою країни.

Відповідальність за ці теракти взяло на себе заборонене угруповання "Ісламська держава".

Відносини між "Робітничою партією Курдистану" і Туреччиною різко загострилися після теракту у місті Суруч 20 липня, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу у пособництві ісламістам.

У 2013 році Анкара і "Робітнича партія Курдистану" уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. РПК вимагає створення курдської автономії у складі Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram