ГоловнаСвіт

Росія побудує першу АЕС у Єгипті

Нині в Африці діє тільки одна АЕС - у ПАР.

Росія побудує першу АЕС у Єгипті
Первую в Иране АЭС "Бушер" строил "Росатом"
Фото: rosatom.ru

"Росатом" побудує 4-блокову атомну електростанцію в Єгипті, повідомила прес-служба корпорації в четвер. Таку угоду підписали сьогодні міністр електрики та енергетики Єгипту Мохамед Шакер і гендиректор корпорації "Росатом" Сергій Кирієнко.

Потужність кожного енергоблоку становитиме 1200 МВт.

"АЕС у Дабаа стане найбільшим спільним проектом Росії і Єгипту з часів створення Асуанської греблі; це воістину нова сторінка в історії російсько-єгипетських міждержавних відносин. Перша атомна станція зробить Єгипет регіональним технологічним лідером і єдиною країною в регіоні, що володіє АЕС покоління 3+", - заявив Кирієнко.

Єгипет планував будувати АЕС в Дабааа з 80-х років минулого століття, але заморозив проект після Чорнобильської катастрофи. У 2006 році, коли при владі був Хосні Мубарак, країна оголосила про плани все-таки почати будівництво.

Зараз в Африці діє тільки одна АЕС - у ПАР, яка була побудована за французьким проектом.

У квітні 2015 року стало відомо, що Нігерія попросила "Росатом" побудувати в країні чотири АЕС вартістю $20 млрд. Тоді представник держкомпанії зазначав, що жодних меморандумів з цього питання наразі не підписано. Рамкову угоду про будівництво АЕС у Нігерії було підписано ще в 2012 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram