ГоловнаЕкономікаБізнес

Демчишин шукає в Китаї інвестора для добудови ХАЕС

Серед потенційних учасників проекту також є Westinghouse

Демчишин шукає в Китаї інвестора для добудови ХАЕС
Хмельницкая АЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Україна розглядає можливість участі Китаю у добудові енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції. Про це на брифінгу повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

"Ми шукаємо інвестора, він має бути міжнародний. Безумовно, Росія має великі напрацювання та потенціал у цьому напрямку, але ми дивимося в напрямку Китаю та інших партнерів", - сказав він.

Демчишин додав, що серед потенційних учасників розглядаються також європейські та американські компанії, в тому числі американська Westinghouse.

Нагадаємо, на початку жовтня Україна остаточно відмовилася від партнерства з Росією у добудові ХАЕС, скасувавши міжурядову угоду від 2010 року. Російська "Атомстройэкспорт" як підрядник мала збудувати на ХАЕС два реактори типу ВВЕР-1000. Тоді планувалося, що будівництво завершиться у 2015-2016 роках. Однак у вересні 2014 року глава "Енергоатому" Юрій Недашковський звинуватив "Атомстройэкспорт" у зриві угоди, а у грудні повідомив, що Україна почала його денонсацію.

Наприкінці 2014 року Недашковський заявив, що чеський конгломерат Skoda візьме участь у проекті добудови 3-го і 4-го енергоблоків на ХАЕС.

Хмельницька АЕС (ХАЕС) - розташована на території Хмельницької області у місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працює два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (підключені у 1987-му і 2004 роках). Основне призначення станції - покриття дефіциту електричних потужностей у західних областях України.

Наразі в Україні існує 15 енергоблоків: шестеро на ЗАЕС (найбільша станція в Європі), чотири на Рівненській АЕС, три на ЮУАЕС і два на ХАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram