ГоловнаСвіт

У Новій Зеландії почався референдум про новий національний прапор

Новозеландський прем'єр вважає, що країна, ймовірно, збереже нинішній прапор

У Новій Зеландії почався референдум про новий національний прапор
Новая Зеландия

У Новій Зеландії сьогодні почався референдум про введення нового національного прапора.

Як повідомляє BBC, у жителів країни є місяць на те, щоб відправити поштою заповнений бюлетень.

Референдум відбудеться у два етапи: спочатку жителі виберуть вподобаний дизайн з п'яти запропонованих варіантів. У другому турі, який проведуть у 2016 році, вони вирішать, чи варто цьому прапору стати офіційним замість старого.

Загалом влада країни отримала понад 10 тис. варіантів дизайну. Чотири дизайни новозеландського прапора презентували у вересні. Після критики їхньої одноманітності влада змінила правила і допустила до участі у фінальному голосуванні п'ятий варіант.

У жовтні 2014 року прем'єр-міністр Джон Кей заявив, що нинішній прапор країни не дуже відображає сучасну Нову Зеландію, до того ж він дуже схожий на австралійський. У лівому верхньому кутку біля стягів обох держав зображено британський "Юніон Джек", що означає приналежність до Співдружності націй. Різниця полягає лише в кількості і кольорі зірок, розташованих на темно-синьому тлі: на новозеландському - чотири червоні, на австралійському - шість білих.

"Я думаю, зараз дуже вдалий час для жителів Нової Зеландії вибрати новий прапор, який відображатиме статус сучасної, незалежної держави", - казав прем'єр. Проте Кей підкреслив, що, за даними опитувань, країна, найімовірніше, збереже нинішній прапор.

Нагадаємо, наприкінці жовтня новозеландські банки долучилися до антиросійських санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram