ГоловнаЕкономікаДержава

Лондонський суд відклав рішення щодо "кредиту Януковича"

Слухання в апеляційній інстанції завершилися.

Лондонський суд відклав рішення щодо "кредиту Януковича"
Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд Англії в п'ятницю завершив слухання апеляційної скарги, поданої Україною на рішення, винесене в березні 2017 порядку спрощеного провадження англійським Високим судом на користь Росії в судовому процесі щодо єврооблігацій на суму 3 млрд доларів.

"Протягом 5 днів, поки тривало засідання, команда юридичних радників України привела вагомі правові аргументи України для розгляду суддівською колегією в складі трьох висококваліфікованих і досвідчених суддів Апеляційного суду. Після завершення засідання судді відклали винесення рішення на більш пізній термін. Про результати апеляційного розгляду буде повідомлено після оголошення Апеляційним судом Англії свого рішення", - повідомляється на сайті Мінфіну України.

Нагадаємо, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт з євробондів на $3 млрд, викуплених Росією в грудні 2013 року. Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг мав бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак в грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 року не здійснила платіж на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

17 лютого 2016 року Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості з єврооблігацій. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань щодо єврооблігацій. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою при незвичайних умовах.

Водночас в рішенні суду зазначалося, що деякі визначення, що містяться в ньому  потребують уточнення, є багато важливих питань, з якими суд повинен розібратися.

Тож 26 травня 2017 року Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді (Court of Appeal).

Рішення Апеляційного суду Лондона в подальшому ще може бути оскаржене у Верховному Суді (Supreme Court).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram