ГоловнаЕкономікаФінанси

Апеляційний суд Лондона 22 січня почне розгляд спору України та РФ на $3 млрд

Процес проходитиме у відкритому режимі.

Апеляційний суд Лондона 22 січня почне розгляд спору України та РФ на $3 млрд

Початок розгляду апеляції України на рішення Високого суду Лондона за позовом Росії про стягнення заборгованості за єврооблігаціями на $3 млрд заплановано на 22 січня 2018 року, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Міністерства фінансів України.

У відомстві зазначили, що апеляція, імовірно, буде розглядатися протягом п'яти днів колегією на чолі з леді-суддею Глостер (Lady Justice Gloster), в яку також увійдуть лорд-суддя Девід Річардс (lord Justice Daviv Richards) і лорд-суддя Сейлз ( Lord Justice Sales).

Передбачається, що розгляд справи проходитиме у відкритому режимі.

Нагадаємо, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами на $3 млрд, викупленими Росією в грудні 2013 року. Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних із комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг слід було погасити до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 роки не здійснила платежу на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення й обслуговування належних Росії єврооблігацій.

17 лютого 2016 року Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою за незвичайних умов.

У той самий час у рішенні суду зазначалося, що деякі визначення в ньому потребують уточнення, є багато важливих питань, з якими суд повинен розібратися.

Тому 26 травня 2017 року Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді (Court of Appeal).

Рішення Апеляційного суду Лондона в подальшому ще може бути оскаржене у Верховному суді (Supreme Court).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram