ГоловнаЕкономікаДержава

Створення Антикорупційного суду є критичним питанням для співпраці з Україною, - Світовий банк

НАБУ і САП підготували вже понад 90 справ, які подано до суду, але рішення стосовно них досі немає.

Створення Антикорупційного суду є критичним питанням для співпраці з Україною, - Світовий банк
Фото: ABS-CBN News

Створення Антикорупційного суду є критичним питанням для співпраці Світового банку з Україною.

Про це в ефірі телеканалу 1+1 заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, передає УНІАН.

Вона підкреслила, що Антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підготували вже понад 90 справ, які подано до суду, але рішення стосовно них досі немає. Тому потрібен Антикорупційний суд.

При цьому Світовий банк наполягає, що три положення в президентському законопроекті слід змінити, оскільки вони відкладають створення Антикорупційного суду.

Зокрема, зазначила Кахконен, у президентському законопроекті не визначено кількості суддів. Але при цьому документ говорить, що не можна створювати суд до того, як усі судді будуть обрані.

"Тут немає послідовності. Потрібно визначити кількість суддів, і немає причини очікувати, коли всі судді будуть обрані та призначені", - сказала директор Світового банку.

Нагадаємо, раніше Світовий банк пригрозив позбавити Україну $800 млн через законопроект про Антикорупційний суд.

Створення Антикорупційного суду - одна з основних вимог західних кредиторів. Але воно тривалий час блокувалося, представники влади пропонували замість окремого суду створити палату в наявній системі. Восени 2017 року риторика влади змінилася, і в грудні Верховна Рада розблокувала внесення президентського законопроекту про створення Антикорупційного суду. Незабаром документ внесли в парламент.

Проте 18 січня Верховна Рада відмовилася включити законопроект у порядок денний. Представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що законопроект зазнає змін - у ньому будуть враховані рекомендації Венеціанської комісії та Міжнародного валютного фонду (МВФ) і, за оптимістичними прогнозами, суд зможе розпочати роботу через півроку.

У МВФ заявили, що очікують корекції законопроекту під час його підготовки до другого читання і закону про пенсійну реформу. У Фонді відзначили, що створення Антикорупційного суду є однією з ключових вимог програми співпраці між Україною і МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram