ГоловнаЕкономікаБізнес

НБУ: житло дешевшає, але більшість населення все одно не має грошей на нього

Від нинішньої ситуації виграли тільки ті, в кого доходи у валюті.

НБУ: житло дешевшає, але більшість населення все одно не має грошей на нього
Фото: re.geos.ua

Національний банк у четвертому Звіті про фінансову стабільність повідомив, що ціни на житло в Україні знижуються до критичного рівня, після якого нове будівництво стане збитковим.

За дев'ять місяців 2017 року Україна ввела в експлуатацію 4 млн кв. м житла в багатоквартирних будинках. Це на третину більше порівняно з аналогічним періодом 2016 року. У Києві показник зростання склав 65%, за дев'ять місяців на ринок вивели 40 тисяч нових квартир різного ступеня готовності. Кількість дозволів на нове будівництво також збільшується, тобто темпи зростання житлового будівництво, ймовірно, збережуться.

Зростання пропозиції призводить до зниження ціни. У вересні середня ціна квадратного метра житла в Києві на вторинному ринку знизилася на 11% в річному численні. При цьому собівартість будівництва зростає. За оцінками Мінрегіонбуду, на 1 квітня 2017 року середня прогнозна вартість квадратного метра житла в Києві становила 12 128 гривень, а в 2018 році буде вже 14 340 метрів.

Зниження ринкової вартості житла і підвищення витрат на його будівництво призвело до того, що ціна майже досягла собівартості. "Знижуючи ціни в процесі конкуренції в покупця, забудовники дійшли до тієї межі, після якої нове будівництво стане збитковим, особливо в бюджетному сегменті. В таких умовах будівельні компанії будуть намагатися скоротити витрати і собівартості, економлячи на матеріалах, проектних роботах, облаштуванні прибудинкових територій. це призводить до зниження якості житла бюджетного сегмента ", - йдеться в звіті НБУ.

І хоча номінальні доходи українців зростають, а ціни на житло знижуються, платоспроможний попит усе одно залишається обмеженим. Від нинішньої ситуації виграли ті, хто мав валютний запас, або ті, хто отримує доходи з прив'язкою до валюти. "Цього поки що занадто мало, щоб попит почав істотно зростати", - заявляють у НБУ.

Іпотечні ставки знижуються, зараз вони становлять від 19% у гривнях, цей відсоток може знижуватися і далі, але стрімкого розвитку іпотечного кредитування все одно не буде. "Основні перешкоди для цього лежать в іншій площині. Проблема валютних кредитів, виданих до кризи 2008 року, не вирішена, права кредиторів не захищені вповні, права соціально вразливих позичальників теж. Тому в платоспроможних банках понад 90% валютних іпотечних кредитів не працюють, більше 30% гривневих - також", - сказано у звіті. За таких умов коло банків, зацікавлених в іпотеці, не розширюється.

Дисбаланс між попитом і пропозицією поки що не створює системних загроз для фінансової стабільності. Але зростають ризики для окремих забудовників і банків. НБУ не вважає ситуацію, що склалася, "бульбашкою" і не радить вдаватися до радикальних заходів з обмеженням пропозиції, таких як мораторій на нове будівництво.

"Потрібно підвищувати вимоги до якості нового житла, посилити захист покупців квартир у новобудовах та відповідальність за незаконність забудови, розробляти нову довгострокову стратегію містобудівного розвитку з фокусом на розвитку інфраструктури та дотриманні її всіма забудовниками", - йдеться у звіті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram