ГоловнаЕкономікаБізнес

ІСД оголосив про втрату контролю над Алчевським меткомбінатом і "Алчевськкоксом"

У понеділок в "ЛНР" оголосили про запуск меткомбінату.

ІСД оголосив про втрату контролю над Алчевським меткомбінатом і "Алчевськкоксом"
Фото: amk.lg.ua

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) офіційно заявив про фактичну втрату ефективного управлінського контролю над виробничими активами (промисловими майданчиками і офісними приміщеннями в місті Алчевськ Луганської області) - ПАТ "Алчевський металургійний комбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод" та ПАТ "Екоенергія", які в сукупності представляють собою значну частину бізнесу групи ІСД.

Про це повідомляється в офіційній заяві "ІСД", переданій агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок ввечері.

"Протягом останніх кількох місяців менеджмент ПАТ "Алчевський металургійний комбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод", ПАТ "Екоенергія" і корпорації "ІСД" робили все можливе для того, щоб зберегти ефективний управлінський контроль над промисловим майданчиком, на якому перебувають виробничі активи зазначених підприємств в місті Алчевську Луганської області. На наш превеликий жаль, сьогодні ми змушені констатувати той факт, що де-факто менеджмент і акціонери корпорації "ІСД" втратили ефективний управлінський контроль над алчевськими виробничими активами і офісними приміщеннями", - сказано в заяві.

У понеділок, "в.о. голови ЛНР" Леонід Пасічник оголосив про запуск Алчевського меткомбінату. Введена в роботу доменна піч №5. За даними "Інтерфакс-Україна" Алчевський меткомбінат зі схвалення "ЛНР" перейшов під управління компанії бізнесмена Сергія Курченка "Внешторгсервіс", що ховається в Росії.

Постачання сировини на метпідприємства, розташовані в "ДНР" і "ЛНР", припинилися в лютому 2017 року через транспортну блокаду з боку України. "Метінвест"15 березня заявив про втрату контролю над діяльністю своїх підприємств на непідконтрольній території.

Водночас "тимчасова адміністрація" на підприємства ІСД на НКТ не вводилася ні на Алчевський меткомбінат, ні на "Алчевськкокс". За припущеннями експертів, це могло бути пов'язано з тим, що ІСД контролювалося російськими акціонерами. Міноритарні пакети акцій залишаються в українців Сергія Тарути і Олега Мкртчана.

У вересні в "ЛНР" заявили, що готуються взяти підприємства під контроль. 30 листопада ІСД заявило про "значний ризик" втрати своїх активів.

ІСД заснована в 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram