ГоловнаЕкономікаДержава

Пріоритет блоків ТЕС, що працюють на українському вугіллі марки Г, є ефективним заходом, - експерт Центру Разумкова

Україна на контрольованій території не має антрацитових шахт, свого вугілля антрацитної групи взагалі не має.

Пріоритет блоків ТЕС, що працюють на українському вугіллі марки Г, є ефективним заходом, - експерт Центру Разумкова
Фото: business-tv.com.ua

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що зміни правил Оптового ринку електроенергії, що передбачають пріоритет блоків, які працюють на газовій групі вугілля (марка Г - ред.), є ефективним заходом стимулювання вітчизняного вуглевидобутку.

"Мені здається, що в цій ситуації, критичній по суті, яка складається в Україні з вугіллям на складах ТЕС, рішення Ради ОРЕ про стимулювання видобутку вугілля газової групи є заходом ефективним і необхідним. Оскільки Україна на контрольованій території сьогодні не має антрацитових шахт, то і свого вугілля антрацитної групи взагалі не має. З окупацією Росією частини Донбасу ми втратили на 100% антрацитову групу. Тому, природно, щоб зменшити залежність від імпорту вугілля, єдиний спосіб - це збільшувати його видобуток всередині України. А збільшувати можна тільки газову групу. Тому це абсолютно правильне, з моєї точки зору, рішення", - завив він.

Серед ключових механізмів скорочення залежності енергетики від імпортних поставок, крім встановлення пріоритету блоків, які використовують українське вугілля, експерт називає поступовий перехід до ринкового ціноутворення на енергоносії.

"Які можуть бути ще способи стимулювання для того, щоб збільшувати видобуток? По-перше, головне - це все-таки поступовий перехід до ринкового ціноутворення, яке не залежало б від політичного і адміністративного втручання. На перехідний період це могло б бути збереження принципу імпортного паритету, тобто "Роттердам+". Дійсно, ця формула не ідеальна, але, в принципі, можна її коригувати. Цей принцип теж стимулюватиме власний видобуток", - підкреслив він.

20 вересня 2017 року Рада Оптового ринку електроенергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017), згідно з яким встановлюється пріоритет блоків теплової генерації, які працюють на вугіллі марки Г перед блоками, які використовують антрацит.

13 грудня Антимонопольний комітет України поінформував про початок розслідування змін до Правил Оптового ринку електроенергії.

Перехід на ринкове ціноутворення у сфері забезпечення газом і електроенергією промислових споживачів є одним з пунктів Договору про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram