ГоловнаЕкономікаБізнес

Гіршфельд: сільське господарство і IT не виведуть економіку з кризи

Депутат пропонує рятувати країну за допомогою промисловості.

Гіршфельд: сільське господарство і IT не виведуть економіку з кризи
Анатолий Гиршфельд
Фото: Макс Требухов

Аграрний сектор у сьогоднішньому вигляді, коли він має 65-70% імпортної складової, IT-галузь, що працює на аутсорсингу, або складальне виробництво з низьким рівнем локалізації не можуть витягнути економіку з кризової ситуації.

Про це сказав на восьмому Національному економічному форумі Інституту Горшеніна директор Національного комітету з промислового розвитку, народний депутат України Анатолій Гіршфельд.

"Я думаю, це неможливо. Сьогоднішній стан - зростання 2-3% - це певна планка відновлення, яка показує, що ми відштовхнулися трішечки від дна. Але все це так нестійко, що світова кон'юнктура може перевернутися - і ми знову можемо показати негативні тенденції. Тому сьогодні нам потрібне подолання 5-7% зростання протягом кількох років, при цьому закласти основу і концепцію під зрозуміле економічне зростання, щоб говорити про те, що ми почали зростання економіки і будемо наближатися до європейських країн", - сказав депутат.

"За останні два роки ми пережили небувале з 90-х років падіння в 3,5 разу, і сьогодні маємо ВВП на душу населення трохи більший за 2500 доларів - це критична позначка. Наслідки ми вже відчуваємо, коли мільйони українців виїжджають із країни, не знайшовши собі роботи. Це інженери, це кваліфіковані робітники, це вчені. Складно оцінити інтелектуальний потенціал, який втрачає Україна. Коли ми говоримо про допомогу західних країн, що обчислюється мільярдами, я думаю, що Україна інвестує в західні економіки в десятки разів більше, втрачаючи такого рівня персонал", - заявив Гіршфельд.

Він зазначив, що кожна країна вирішує проблему виходу з економічної кризи по-своєму. "Що маємо ми? Ми маємо дуже високий інтелектуальний потенціал на рівні провідних європейських країн, при цьому ми маємо найнижчий ВВП на душу населення, практично на порозі бідності", - заявив він.

"Сьогодні нам потрібен продуктовий підхід, нам потрібна продуктова лінійка інноваційних продуктів, яка в змозі стати драйвером економіки. Характеристика цих продуктів - це, перш за все, висока додана вартість, це наявність високого експортного потенціалу, який буде говорити про конкурентоспроможність, це продуктивність праці, яка дозволить подолати планку [зарплати] хоча б у 500 євро", - сказав депутат.

На його думку, для цього слід створити державну вертикаль, яка серйозно взялася б формувати промислову політику.

"У світі багато прикладів, коли країни стартували і за 15 років долали цю економічну безодню. Я впевнений, що, заклавши в основу економічного зростання не тільки ринкові підходи, а й державно-приватне партнерство, ми зуміємо увійти в число багатих країн", - заявив депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram