ГоловнаЕкономікаБізнес

Гендиректор Concorde Capital: земельна реформа дасть приріст до ВВП на рівні 4-5%

"Якщо запропонувати звичайні ринкові речі - все, гроші підуть".

Гендиректор Concorde Capital: земельна реформа дасть приріст до ВВП на рівні 4-5%
Игорь Мазепа
Фото: Макс Требухов

Генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа вважає, що земельна реформа здатна дати Україні приріст ВВП на рівні 4-5%.

Про це він сказав на восьмому Національному економічному форумі Інституту Горшеніна.

"Ми порахували, що ефект на ВВП буде приблизно 4-5% на рік, якщо зміняться на базовому рівні звичайнісінькі економічні відносини на землі. Коли земля стане товаром, коли земля стане предметом застави, коли землею зможуть вільно розпоряджатися люди, які володіють цією землею. Чому, якщо у мене є машина, я можуть її продати, а якщо в мене є земельна ділянка, я не зможу її продати?" - сказав Мазепа.

Інвестбанкір підкреслив, що на Заході гроші не варті нічого, і банкам навіть доплачують за їх зберігання. Тому Україна може легко розраховувати на масштабні вливання, якщо забезпечить ринкові умови інвесторам.

"Якщо запропонувати звичайні ринкові речі, до яких давним-давно звикли в усьому світі, звикли в Аргентині, в Бразилії, в Болівії - все, гроші підуть і країна зміниться", - сказав Мазепа.

Нагадаємо, в Україні з 2002 року чинний мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Парламент кілька разів продовжував його дію. Президент Петро Порошенко під час вересневого послання до Верховної Ради пообіцяв, що не буде витискати з неї земельну реформу. Разом з тим реформа необхідна для шостого траншу МВФ (поки що не отримано навіть п'ятого).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram