ГоловнаЕкономікаБізнес

Гендиректор "Турбоатому" поскаржився на механізми ProZorro

Азійські постачальники з гіршою якістю вичавлюють українські заводи ціною.

Гендиректор "Турбоатому" поскаржився на механізми ProZorro
Виктор Субботин
Фото: Макс Требухов

Генеральний директор "Турбоатому" Віктор Суботін вважає, що державне управління має стати запорукою успішної економіки. У цьому контексті він поскаржився, що зараз держава фактично дозволяє імпортерам витісняти вітчизняного виробника, в тому числі шляхом заниження ціни під час державних закупівель.

Про це він сказав на восьмому Національному економічному форумі Інституту Горшеніна.

"Питання держуправління є ключовим для розвитку економіки. Не створення преференцій окремим підприємствам, а держуправління, яке дозволить створювати внутрішні інвестиції. Це в тому числі і загороджувальні мита. Так, ми підписали з Євросоюзом зобов'язання і не можемо встановити загороджувальні мита для європейських постачальників, але в нас повністю відкритий ринок для постачальників азійських, з якими в нас немає таких домовленостей. Ми повністю запустили їх на внутрішній ринок, і вони з гіршою якістю, але ціною нас вичавлюють", - сказав Суботін.

"Механізми системи ProZorro дозволяють імпортерам проводити інтервенцію на внутрішньому ринку і отримувати бюджетне фактично фінансування", - пояснив він свою думку.

Суботін підкреслив, що добре державне управління бізнесом можливе. Як приклад він навів завод "Турбоатом", яким він керує.

"За підсумками першого півріччя в топ-100 кращих платників податків країни входять лише два машинобудівні підприємства України. Це "Мотор Січ" - на 51 місці, приватне підприємство, і це "Турбоатом" - на 61 місці. Решта - це все галузеві компанії, сировинні компанії, монополісти в тому чи іншому секторі економіки. Приклад "Турбоатому" як підприємства, яке працює в реальному ринковому секторі економіки, може бути зарахований як приклад можливого успішного управління державою", - сказав гендиректор.

Він підкреслив, що має на увазі не особистісні характеристики керівництва, а вертикаль, що дозволяє успішно представляти підприємство на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram