ГоловнаЕкономікаДержава

Імовірний вихід із колапсу НКРЕКП - зниження кворуму і продовження повноважень, - Євдокимов

Рішення може мати тимчасовий характер

Імовірний вихід із колапсу НКРЕКП - зниження кворуму і продовження повноважень, - Євдокимов
Фото: telegraf.com.ua

Імовірним виходом із ситуації повного паралічу роботи НКРЕКП у зв'язку зі звільненням члена Комісії Циганенка і з необхідною ротацією є тимчасове зниження кворуму для ухвалення важливих галузевих рішень. Про це в коментарі "Українським новинам" заявив Володимир Євдокимов, екс-член НКРЕКП і керівник проектного офісу з імплементації реформи енергоринку.

Володимир Євдокимов також зазначив, що рішення може мати тимчасовий характер. «Я думаю, що він ймовірний, я думаю, що, швидше за все, так і станеться. Тимчасово, хоча б до моменту того, коли оберуть нових членів комісії. Це об'єктивні речі. Я думаю, що, напевно, це правильне буде рішення на сьогодні. Воно хоч і непопулярне, відходить від якихось принципів, але з урахуванням сьогоднішніх об'єктивних факторів, я думаю, це одне з найбільш реальних», - сказав він.

Керівник Проектного офісу з імплементації реформи енергоринку також підкреслив, що на сьогодні вже підготовлено проект закону, який дає можливість продовжити повноваження членів регулятора. Це стосується передусім Вікторії Морозової, яка повинна продовжити роботу. «Є проект закону, який дає можливість продовжити повноваження. Узагалі-то, за законом, повинні бути два укази. Можливо, Морозовій продовжать повноваження. Я не знаю, мені важко коментувати цю ситуацію. Але щось робити все одно потрібно. Тому що колапс на ринку - це дуже погано. Тому потрібно якомога швидше це питання врегулювати», - заявив він.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко звільнив Бориса Циганенка з посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), у результаті чого число членів регулятора разом з його головою скоротилося до трьох - менше від кворуму. Відповідний указ голови держави №390 оприлюднено на його сайті.

За словами економічного журналіста Сергія Головньова, Борис Циганенко є людиною Костянтина Григоришина. До призначення в НКРЕКП Циганенко був директором ТОВ "Енерджі Консалтинг", контрольованого олігархом. Саме Циганенко займався в Комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів держкомпанією "Укренерго" в Запорізького трансформаторного заводу (ЗТР) Костянтина Григоришина. Скандал із цими закупами розгорівся влітку 2015 року. У результаті менеджмент "Укренерго" замінили. Посаду керівника покинув Юрій Касич, який до цього керував обленерго Григоришина. А трансформатори були куплені за ціною, удвічі нижчою від заявленої.

Аналогічну думку висловлює й енергоексперт Юрій Корольчук. За його словами, робота НКРЕКП саботується людиною Григоришина у зв'язку з боргами Луганського енергетичного об'єднання (належить Григоришину) перед Енергоринком на суму понад 5 млрд грн, яких олігарх не хоче повертати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram