ГоловнаЕкономікаФінанси

Генпрокуратура провела обшук у Нацкомісії з фондового ринку (оновлено)

Справа стосується "сміттєвих" цінних паперів на величезні суми.

Генпрокуратура провела обшук у Нацкомісії з фондового ринку (оновлено)

У четвер у приміщенні Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури України проводила обшук та інші дії в рамках досудового розслідування.

Про це повідомляють у фейсбуці НКЦПФР.

"Комісія сприяє всім законним діям слідчих і надає запитувані документи і необхідні роз'яснення. Щодо співробітників Комісії будь-яких позаштатних ситуацій не відбувається. Інформуємо, що зараз НКЦПФР працює у штатному режимі. Просимо журналістів не робити поспішних і необгрунтованих висновків", - йдеться в повідомленні.

Оновлення. На сайті ГПУ з'явилося повідомлення про обшуки.

Вони проходили в рамках кримінального провадження за фактами злочинної діяльності з маніпулювання на фондовій біржі, державного регулювання ринку цінних паперів, легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, і фіктивному підприємництву.

"Встановлено, що посадові особи низки підприємств на території Києва, діючи за попередньою змовою, організували незаконну схему, пов'язану з легалізацією грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, використовують суб'єкти підприємницької діяльності з ознаками фіктивності та здійснюють фінансові операції з коштами, що надійшли за нібито придбані цінні папери, векселі від підприємств реального сектора економіки, які фактично не реалізовувалися, з метою виведення коштів у тіньовий неконтрольований державою оборот і переведення їх у готівку", - сказано в повідомленні.

Отримані цінні папери, вартість яких штучно завищена в десятки разів, використовуються організаторами злочинної діяльності для їх подальшої легалізації. Зазначені маніпуляції також дозволяють використовувати зазначені цінні папери як інструмент для суб'єктів реального сектора економіки в протиправних схемах з мінімізації податкового навантаження і ухилення від сплати податків, додали в ГПУ.

"Таким чином, щомісяця зазначеною злочинною групою реальному сектору економіки реалізується "сміттєвих" цінних паперів на загальну суму понад 1 млрд грн", - сказано в повідомленні.

В результаті на фондовому ринку України зараз обертаються "сміттєві" цінні папери 38 емітентів на загальну суму необґрунтовано завищеної капіталізації близько 25 млрд грн.

Обшуки проходять і на підприємствах, задіяних у протиправній схемі, а також і за місцем проживання осіб, що мають безпосередній стосунок до вчинення цих злочинів.

НКЦПФР - регулятор фондового ринку. Комісію очолює Тимур Хромаєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram