ГоловнаЕкономікаБізнес

Дію експортного мита на металобрухт можуть продовжити

У парламенті вже зареєстровано відповідний законопроект.

Дію експортного мита на металобрухт можуть продовжити
Фото: liashko.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №6382 про продовження дії експортного мита на металобрухт у розмірі 30 євро/тонну ще на два роки. Ця ідея підтримується і профільними об'єднаннями виробників та галузевими асоціаціями металургів, і підприємствами військово-промислового комплексу країни, і, цілком можливо, знайде підтримку в парламенті.

Про це повідомив голова комітету ВРУ з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк.

Парламентарій нагадав, що 12 липня 2016 року за ініціативою Радикальної партії, яку він представляє, було ухвалено закон "Про внесення змін до деяких законів України про зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким з 15 вересня 2016 року було підвищено ставки експортного мита на металобрухт з 10 до 30 євро за тонну.

Продовження дії закону - необхідний у національних інтересах України крок, вважає Галасюк. "Цей тимчасовий захід ввели з метою встановлення дієвого механізму правового регулювання експорту металобрухту для оперативної ліквідації дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і забезпечення умов відновлення об'єктів інфраструктури. Вже через три з половиною місяця 2016 року, коли почав діяти наш закон, вдалося переломити негативну тенденцію постачання брухту на українські металургійні підприємства. З 2016 року було експортовано 277 тис. тонн чорних металів, практично вп'ятеро менше від показників 2015 року. Це дозволило збільшити внутрішні поставки брухту чорних металів вітчизняним підприємствам з 3,1 млн тонн у 2015 році до 3,2 млн тонн у 2016 році. Навіть за збереження тенденції зменшення обсягів заготівлі", - пояснив Галасюк.

За його словами, якби експортне мито залишили на рівні 10 євро/тонну, внутрішні поставки брухту чорних металів вітчизняним підприємствам у 2016 році скоротилися б мінімум на чверть порівняно з попереднім роком і могли б скласти близько 2,3 млн тонн.

"За оцінками експертів, без роботи могли залишитися близько 25 тис. робітників, а країна могла б недоотримати 1,3 млрд дол. США валютної виручки. Ми цього не допустили - підвищення вивізного мита на брухт чорних металів до 30 євро/тонну дозволило уникнути катастрофічного зростання дефіциту металобрухту у 2016 році, який завдав би руйнівного удару по металургійній галузі та поставив би під загрозу обороноздатність країни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram