ГоловнаЕкономікаДержава

ГПУ підозрює АМКУ в отриманні хабарів від цигаркових монополістів Кауфмана і росіян

У центрі схеми виведення грошей у Росію фірмою "Тедіс" була угода з 11 фіктивними компаніями.

ГПУ підозрює АМКУ в отриманні хабарів від цигаркових монополістів Кауфмана і росіян
Фото: www.rbc.ua

Генеральна прокуратура вважає, що в центрі схеми з виведенням фірмою "Тедіс України" грошей у Росію була угода про надання фіндопомоги 11 фіктивним фірмам на 2,51 млрд гривень. Також у ГПУ підозрюють, що свою діяльність компанія вела під прикриттям голови Антимонопольного комітету.

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на рішення Печерського райсуду Києва.

"Слідство встановило, що, використовуючи незаконні методи ведення підприємницької діяльності, шляхом підкупу посадових осіб центральних державних органів України, у тому числі АМКУ, ТОВ «Тедіс Україна» спільно з виробниками тютюнової продукції ПрАТ «Філіп Морріс Україна», ВАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» , ЗАТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна», ЗАТ «В.А.Т.-Прилуки» створили непереборні бар'єри входження на ринок дистрибуції цигарок потенційних реалізаторів - дистриб'юторів. Це дозволило «Тедіс Україна» зайняти монопольне становище на ринку", - йдеться в повідомленні.

Цю схему прикривали, зокрема, голова АМКУ і двоє держуповноважених Комітету.

У прокуратурі стверджують, що представники "Тедіс Україна" систематично надавали гроші посадовим особам АМКУ. А штраф АМКУ в розмірі 429,31 млн гривень безпідставно занизили порівняно з валовим доходом фірми.

"Однак у судовому реєстрі не вдалося знайти даних про оголошення підозри голові АМКУ Юрію Терентьєву чи його заступниці Ніні Сидоренко, яка проводила розслідування справи «Тедісу»", - зазначає видання.

Крім того, слідство встановило, що у 2012-2013 роках одеський бізнесмен Борис Кауфман за домовленістю з громадянами РФ Сергієм Кацієвим і Ігорем Кесаєвим (входить до списку санкцій РНБО, - ред.), які займали монопольне становище на російському ринку легального і тіньового обороту тютюнових виробів, придбав ТОВ Торгова компанія "Мегаполіс-Україна". У травні 2016 року цю фірму перейменували на ТОВ "Тедіс Україна".

У ГПУ з'ясували, що Кесаєв є власником групи компаній "Меркурій", до складу якої входить ВАТ "Завод ім. Дегтярьова" - один з лідерів військово-промислового комплексу РФ.

Ще одна схема ухилення від податків - надання поворотної фінансової допомоги фіктивним підприємствам, частину доходів яких нібито було спрямовано на фінансування тероризму на Донбасі.

Нагадаємо, 31 березня співробітники ГПУ прийшли з обшуком в Антимонопольний комітет у справі "Тедіс Україна". Під час одного з обшуків на складах фірми в Києві виявили горілку, виготовлену на території, підконтрольній "ЛНР". Таку саму горілку знайшли в кабінеті одного з керівників АМКУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram