ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ оштрафував тютюнового дистриб'ютора "Тедіс Україна" на 431 млн гривень

Комітет визнав, що компанія зловживала монопольним становищем.

АМКУ оштрафував тютюнового дистриб'ютора "Тедіс Україна" на 431 млн гривень
Фото: sg.com.ua

Антимонопольний комітет 16 грудня оштрафував компанію "Тедіс-Україна" (колишній "Мегаполіс-Україна"), яка є дистриб'ютором чотирьох найбільших виробників цигарок в Україні.

Як повідомила прес-служба АМКУ, за встановлення цін, які були б неможливі при наявності конкуренції, компанія повинна заплатити 429 млн гривень, а за часткову відмову продавати товар за відсутності альтернативних продавців - ще майже 2 млн гривень.

У серпні Антимонопольний комітет визнав, що в Україні відсутня конкуренція на ринку дистрибуції цигарок і що монопольне становище з 2013 року на ньому займає компанія "Тедіс-Україна".

Було встановлено, що в "Тедіс Україна" є можливість нав'язувати іншим учасникам ринку невигідні умови договорів, встановлювати як розмір власного валового прибутку, так і розмір валового прибутку своїх покупців - оптових і роздрібних торговців, а також можливість обмежувати своїм торговим партнерам поставки сигарет без достатніх правових причин.

Розслідування Антимонопольного комітету щодо "Тедіс Україна" велося з жовтня 2015 року.

"Тедіс Україна" на початку своєї діяльності мав російське коріння: до складу засновників входив концерн "Мегаполіс", що належить російському мільярдерові Ігорю Кесаєву. На початку цього року навколо компанії розгорівся великий скандал, коли "Мегаполіс" звинувачували в тому, що виручені монополістом гроші транзитом через Росію використовувалися для фінансування терористів "ДНР" і "ЛНР". Активісти за участі народних депутатів блокували роботу складів дистриб'ютора, робота компанії на кілька днів була паралізована.

"Тедіс Україна" контролює весь ринок дистрибуції тютюнових виробів. Його послугами користуються чотири найбільші виробники: "Філіп Морріс Україна", "JTI Україна", "Імперіал Тобако Юкрейн" і "BAT Україна", які займають 98% ринку сигарет. У 2014-му і 2015 роках 100% вироблених в Україні сигарет були реалізовані "Тедісу" (тоді ще "Мегаполіс").

За рахунок цього "Тедіс Україна" входить у топ-20 найбільших українських компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram