ГоловнаЕкономікаДержава

На експорт у Молдову підуть надлишки атомної енергії, не задіяні в енергобалансі, - голова Ради ОРЕ

"Вироблення збільшиться - не буде розвантаження блоків, не буде зайвої прогонки обладнання".

На експорт у Молдову підуть надлишки атомної енергії, не задіяні в енергобалансі, - голова Ради ОРЕ
Фото: arkoplast.com

Голова ради Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) та радник президента НАЕК "Енергоатом" Костянтин Запайщиков прокоментував інформацію про майбутній експорт української електроенергії в Молдову. На його думку, на експорт підуть тільки надлишки атомної електроенергії, які не задіяні в енергобалансі України.

"У правилах, які ухвалила Рада ОРЕ, чітко написано - «позабалансова електроенергія»", - зазначив Костянтин Запайщиков.

На думку керівника Ради ОРЕ, експорт електроенергії вигідний українській атомній галузі.

"Розвантажувати енергоблоки атомних станцій замість того, щоб заробляти гроші для України - це неправильно. Дещо збільшиться вироблення компанії НАЕК «Енергоатом». Вироблення збільшиться - не буде розвантаження блоків, не буде зайвої прогонки обладнання", - наголосив він.

Костянтин Запайщиков зазначив, що електроенергія на зовнішні ринки буде продаватися за більш високим тарифом, аніж той, за яким НАЕК "Енергоатом" постачає її в ОРЕ. За його словами, в експортну ціну будуть включені послуги оператора магістральних мереж НЕК "Укренерго" та дотаційні сертифікати, за рахунок яких субсидується населення.

"Буде не чистий тариф «Енергоатому»... тому що зараз починають писати про 46 коп. Ніяких це не 46 копійок! І перехресне субсидування, і тарифи на передачу, і послуги НЕК «Укренерго» - ось це буде експортна ціна на електроенергію, яка не увійшла в баланс", - заявив представник галузі.

Як писали ЗМІ, наприкінці січня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна повинна розвивати експорт електроенергії і продавати вироблену електроенергію за кордон, що сприятиме розвитку економіки і забезпеченню енергетичної незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram