ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Чому землю повинен захистити кожен

У 1990-х українську промисловість узурпували кілька фінансових кланів, суспільство промовчало. Сьогодні вони ж хочуть пустити з молотка українську землю сільськогосподарського призначення. Чи будемо ми мовчати й цього разу? Ні! Ми розпочинаємо всеукраїнський збір підписів, щоб показати владі, що народ засуджує плани розпродажу національного багатства.

Фото: EPA/UPG

Незабаром Конституційний суд України може визнати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення незаконним. Це відкриє шлях для дикого і безконтрольного продажу земель. Цю аферу давно планували лобісти олігархічних інтересів у парламенті й уряді. Час обрано невипадково – триває війна, суспільство виснажене психологічно і фінансово. Розрахунок – на те, що зубожілий народ не чинитиме опору.

Чому ми називаємо відкритий ринок землі в нинішніх умовах – аферою? Бо гравцем на ринку стане лише великий капітал, а у селян і фермерів не вистачає грошей навіть на посівну. Нещодавно з ініціативи житомирських науковців було проведене відповідне дослідження у трьох областях Полісся – Житомирській, Рівненській і Волинській. Виявилося, що 62% керівників та власників сільгосппідприємств не мають коштів, щоб купувати землю. Ще 21% планують це зробити лише через 5-10 років (якщо ринок земель запровадять зараз). 13% - не планують купувати взагалі. В сумі маємо 96% аграріїв, які не зможуть отримати землю у власність і залишаться на ній кріпаками.

Хто стане господарем української землі – не важко здогадатися. Якщо відкрити вільний продаж, землю скуплять кілька магнатів. У нинішньому «дірявому» законодавстві немає обмежень для них. Це буде останній олігархічний шабаш на кістках держави.

Я хочу, щоб кожен зрозумів: це не проблема Аграрної партії, аграріїв, фермерів чи селян... Загроза ринку землі сьогодні – це проблема кожного українця. Це рівень життя ваших сімей, як у містах, так і в селах. Чому? Земля стане предметом спекуляцій і перепродажу. Тобто виробництво на ній буде нестабільним. Ті, хто сіє хліб і годує країну, не зможуть на ній працювати. А значить – втрата землі буде ударом і для міських жителів, які страждатимуть від безпрецедентної дорожнечі харчів, які, можливо, доведеться завозити з інших країн. Ось яку перспективу намалювали нам чиновники й олігархи!

Ми з однодумцями працюємо над розробкою грамотної земельної реформи, від якої виграє весь народ. Провели її обговорення на чотирьох Земельних форумах, щоб охопити всі регіони й усі області України. Реформа закриє лазівки для розкрадання землі, рейдерства, збагачення чиновників. Але реформа – справа кількох років, а влада торгашів не хоче дискусій і кропіткої законодавчої роботи. Вона «продавлює» свій улюблений підхід «купи-продай», щоб якнайшвидше відібрати в народу останній актив. Влада нас не чує. Але вони змушені будуть почути свій народ, тому ваша підтримка важлива.

Зупинити розпродаж землі сьогодні – це справа кожного громадянина, який хоче, щоб Україна мала майбутнє. Не дати монополізувати головний ресурс – означає зберегти свободу підприємництва, економіку, продовольчу безпеку і країну загалом, уберегти від розвалу і село, і місто. Ось чому Аграрна партія розпочинає збір підписів за цивілізовану земельну реформу і проти дикого розпродажу землі. Ми проведемо його в усіх куточках України, щоб об’єднати людей у боротьбі за свою землю, нагадати владі про її обов’язок – обслуговувати народ, а не красти його ресурси.

Під час війни рідною землею, за яку ллється кров, можуть торгувати тільки зрадники. Щоб зупинити дерибан землі, мусимо об’єднатися. Кожен голос має значення. Кожен ваш підпис – це протидія олігархам і оскаженілим від жадоби чиновникам. Не мовчіть! Де б ви не жили – у селі чи в місті, доля української землі – це і ваша доля!

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram