ГоловнаЕкономікаБізнес

Заступник міністра АПК: зважений запуск ринку землі стане драйвером розвитку села

Кабмін скоро представить свій законопроект про скасування мораторію.

Заступник міністра АПК: зважений запуск ринку землі стане драйвером розвитку села
Максим Мартинюк
Фото: Макс Требухов

Введення ринку землі в Україні має базуватися на принципах етапності та поступового, обережного звуження обмежень для інвесторів.

Про це заявив перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк під час круглого столу в Інституті Горшеніна, присвяченого обговоренню земельної реформи.

"Одномоментне скасування мораторію, наприклад, через процедуру депутатського подання до Конституційного Суду, несе низку ризиків, зокрема встановлення необґрунтовано низьких цін і надмірної концентрації, які можна було б нівелювати при більш плавному проведенні земельної реформи", - зазначив він.

Встановлена зі старту ліберальна модель, при всіх її ринкових перевагах, призведе в короткостроковій перспективі до переходу землі від пайовиків, багато з яких не є ефективними власниками, до великих аграрних формувань, пишуть "Українські новини".

При цьому середня ланка - фермери - будуть усунені з ринку, оскільки не зможуть конкурувати з великими гравцями в доступі до капіталу для викупу земельного банку. Це посилить негативні економічні та демографічні тенденції в сільській місцевості та інтенсифікує проблеми із зайнятістю, оскільки модель великих агропідприємств, поширена в українському АПК, передбачає мінімальне використання ручної праці.

"Водночас розумний запуск ринку, з встановленням обмежень, з преференціями для фермерів міг би стати драйвером розвитку села", - вважає Максим Мартинюк.

Незабаром уряд представить фіналізований варіант концепції земельної реформи, яку буде запропоновано на розгляд депутатам. Розробники законопроекту вивчали і врахували світовий досвід впровадження ринку землі, в першу чергу - в європейських постсоціалістичних країнах, які проходили складні трансформаційні періоди.

Передбачається, що законопроект про обіг земель сільгосппризначення може бути внесений пакетом із законопроектом про консолідацію земель, який гарантуватиме право користування поточним орендарям і законопроектом про підтримку фермерства, в якому будуть прописані пільгові умови купівлі землі для цієї категорії учасників ринку.

Нагадаємо, дія мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення поширюється на 27 млн га земель сільськогосподарського призначення, що належать 6,9 млн громадян. Заборону на продаж землі сільгосппризначення в Україні продовжували вісім разів, востаннє - 6 жовтня 2016 року.

Якщо Конституційний Суд визнає відповідні положення Земельного кодексу такими, що суперечать Основному закону, це автоматично запустить ринок землі в Україні. Збережеться тільки одне обмеження - на володіння сільськогосподарською землею громадян іноземних держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram