ГоловнаЕкономікаБізнес

УКАБ: ринок землі неможливо відкрити відразу для всіх пайовиків

"Земля під орендою. Семирічний термін у когось на початку, десь у середині, десь у кінці".

УКАБ: ринок землі неможливо відкрити відразу для всіх пайовиків
Александр Жемойда
Фото: Макс Требухов

Виконавчий директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Олександр Жемойда заявив, що в Україні неможливо буде відкрити ринок землі відразу для всіх власників.

Про це він сказав на круглому столі в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна та Реанімаційного Пакету Реформ.

"Земля перебуває під орендою. Семирічний термін у когось на початку, десь у середині, десь у кінці. Фактично навіть якщо ми завтра відкриваємо ринок землі, прості механічні підрахунки показують, що ми не відкриємо більш ніж для 10-15%", - зазначив Жемойда.

Також він вказав на те, що пересічному землевласнику не варто очікувати, що він зможе відразу продати свій наділ за високою ціною, оскільки холдингам потрібні поля, а не окремі гектари. "Не можна продавати гектар і претендувати на високу ціну. Це повинен бути масив", - пояснив Жемойда.

Окрім того, представник УКАБ сказав, що відкриття ринку землі та підвищення її вартості змусить холдинги впроваджувати ефективніші сучасні технології, які все менше вимагають участі людини.

"Є в нас і дрони на полях, і трактори, і розглядаємо можливість якомога більше сучасних технологій. Є нюанс - якщо ми будемо використовувати надсучасні технології, безробіття в сільському господарстві буде ще вищим", - сказав Жемойда.

Нагадаємо, що 17 лютого до Конституційного Суду надійшло подання 55 депутатів Верховної Ради про скасування земельного мораторію. Його ініціатори вважають, що це дозволить відкрити ринок землі, навіть оминаючи парламент.

Формально мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні чинний тимчасово, але його постійно продовжують. Причина - в Україні досі не визначилися, як запускати ринок землі.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram