ГоловнаЕкономікаДержава

Нацкомісія затвердила розмір абонплати за газ

З 1 квітня тариф на газ зміниться.

Нацкомісія затвердила розмір абонплати за газ
Фото: kp.by

Національна комісія, яка регулює сферу енергетики і комунальних послуг, у вівторок затвердила розмір абонплати за підключення до системи газопостачання, яку незабаром потрібно буде платити щомісяця на підставі потужності лічильника і незалежно від фактичного обсягу споживання.

Про це пише агентство "Українські новини".

З 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за підключення до мереж.

Згідно з рішенням Кабміну, таку абонплату встановлює НКРЕКП на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). В тариф закладено витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% у структурі тарифу).

Для прикладу, з 1 квітня тариф на розподіл газу для побутових споживачів компанії "Київоблгаз" становитиме 2,549 коп./куб. м на годину, для промислових - 3,607 коп./куб. м на годину (всі тарифи без ПДВ). При цьому в Києві для побутових і непобутових споживачів ПАТ "Київгаз" тариф буде однаковий - 1,273 коп./куб. м на годину.

Зараз встановлено остаточну ціну на газ для населення, яка становить 6879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки.

Розмір абонплати для побутових споживачів встановлено значно нижчий за тариф для промислових споживачів, з метою соціального захисту. Але впродовж трьох років рівні тарифів для побутових і непобутових споживачів планують зрівняти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram