ГоловнаЕкономікаБізнес

"Потрібно змінювати стереотипи людей щодо ресурсів", - Ірина Мірошник

Гнучка упаковка є важливим інструментом скорочення харчових відходів і підвищення стійкості розвитку світу.

"Потрібно змінювати стереотипи людей щодо ресурсів", - Ірина Мірошник
Фото: censor.net.ua

Переробка упаковки і використання її як вторинної сировини для виробництва будівельних матеріалів, технічних виробів і різних деталей у європейських країнах дозволяє зменшувати обсяги побутових відходів і економити ресурси. При цьому багатьма виробниками і споживачами упаковки в Україні вона все ще сприймається як відходи.

Таку думку висловила голова «Укрпластику» Ірина Мірошник, виступаючи на засіданні Комітету з питань сталого розвитку EAFA/FPE (Європейської асоціації виробників алюмінієвої фольги/Європейської асоціації виробників гнучкої упаковки) в Дюссельдорфі, повідомила прес-служба компанії.

Протягом засідання європейські виробники пакувальної галузі обговорили стратегію сталого розвитку підприємств пакувальної галузі. На думку учасників зустрічі, використання гнучкої упаковки підвищує ефективність використання ресурсів і скорочує витрати, запобігає утворенню відходів. У глобальному масштабі широке застосування гнучкої упаковки вирішує продовольчу проблему у світі. Крім того, така упаковка грає найважливішу роль у формуванні «економіки замкнутого циклу».

Виступаючи перед європейськими колегами, Ірина Мірошник, президент Української асоціації гнучкої упаковки, президент «Save Food Україна», акцентувала увагу на тому, що представники пакувальної індустрії займають активну позицію у вирішенні цього питання.

«Скорочення харчових відходів - пріоритет на рівні ООН. Наукові дослідження довели, що гнучка упаковка є важливим інструментом скорочення харчових відходів і підвищення стійкості розвитку світу. Тому ми розробляємо комплексну стратегію і ставимо перед собою амбітні цілі: зменшити кількість харчових відходів у два рази до 2025 року - саме такі показники були озвучені на недавній зустрічі FAO «Save Food» в Мадриді», - зазначила Мірошник.

За її словами, необхідно змінювати ставлення споживачів до упакування. «Потрібно змінювати стереотипи людей про ресурси. Для цього необхідно активізувати і освітню роботу серед споживачів, і наукові дослідження. Суть цивілізованого підходу до упаковки в тому, що це не сміття, а вторинна сировина, яка після переробки знову може використовуватися», - вважає Ірина Мірошник.

«Для демонстрації передового досвіду з переробки та утилізації відходів, для членів Комітету EAFA/FPE відбулася екскурсія на місцевий завод із сортування сміття в околицях Дюссельдорфа. Передова технологія дозволяє перетворювати більше половини відходів на цінну сировину для виготовлення будівельних конструкцій, технічних виробів і різних деталей», - повідомили в прес-службі «Укрпластику».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram