ГоловнаЕкономікаДержава

Європейський експерт визначив п'ять цілей для України у сфері енергетики

Серед них - можливість експорту газу і імпорту електрики з Європи.

Європейський експерт визначив п'ять цілей для України у сфері енергетики
Торстен Воллер
Фото: Макс Левин

Про досягнення Україною енергетичної безпеки можна буде говорити, коли вона зможе експортувати газ, імпортувати електрику з Європи, скоротить споживання антрацитового вугілля, доведе енергоефективність до рівня сусідніх європейських країн і збільшить виробництво електроенергії з відновлюваних джерел.

Про це на VI Національному Експертному Форумі Інституту Горшеніна сказав Торстен Воллер, керівник енергетичної секції групи підтримки України в Європейській комісії.

"Я написав п'ять покажчиків. Коли вони будуть виконані, я зможу сказати, що енергетична безпека України є. Це коли ми вперше побачимо експорт газу з України, коли Україна буде виробляти свій газ і мати потенціал - не обов'язково величезний - для експорту газу. Другий покажчик - електрика. Коли Україна почне імпортувати з європейських країн електроенергію в потрібних ситуаціях. Поки що такого немає. Третій - вугілля. Коли споживання антрациту значно зменшиться. Це теж підвищить енергобезпеку України. Четверте - це енергоефективність. Коли вона буде на рівні Польщі, я буду спокійний. І останній - відновлювана енергетика. Коли Україна виконає свою мету отримати 11% своєї енергії з відновлюваних джерел", - заявив Воллер.

Він пожартував, що піде на пенсію, коли Україна виконає всі п'ять пунктів.

Нагадаємо, колишній міністр енергетики Іван Плачков заявив, що Україна ніколи не була такою енергетично залежною, якою вона є сьогодні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram