ГоловнаЕкономікаДержава

Енергосистема останні два роки розбалансована, - Бутенко

Енергобаланс в останні два роки не виконується, що вносить невизначеність у роботу енергоринку.

Енергосистема останні два роки розбалансована, - Бутенко
Виталий Бутенко
Фото: Макс Левин

Енергоринок України потребує реформ для досягнення енергетичної безпеки. Про це на VI Національному Експертному Форумі сказав Віталій Бутенко, директор з комерційної діяльності ДТЕК Енерго. LB.ua веде онлайн-трансляцію заходу.

"Щоб досягти енергобезпеки, ми повинні проводити реформи в таких ключових напрямах. По-перше, в короткостроковій перспективі необхідно збалансувати енергосистему, щоб забезпечити надійну і стабільну роботу всіх її ланок. Результати останніх двох років - система все більше і більше розбалансована. Якщо ситуація з газом більш-менш зрозуміла, то ситуація з видобутком вугілля неоднозначна, тому що меседжі, які ми отримуємо в горизонті 6-12 місяців... То вугілля потрібне, то не потрібне, то його не вистачає, то його занадто багато. Ми повинні запасатися вугіллям, цим стратегічним ресурсом, як раніше сірниками запасалися на випадок війни. Нам також необхідний плановий, технічно обґрунтований розподіл потужності між різними видами генерації. Потрібно перейти на ринкове ціноутворення для енергоресурсів. В умовах кризи і високого геополітичного напруження невирішеність цих питань тут же вібрує по всій системі", - сказав Бутенко.

Він також підкреслив, що історично енергосистема працювала за енергобалансом на 12 місяців, де кожен гравець знав своє місце і міг планувати. "Протягом останніх двох років такий документ хоча формально і видається, але не виконується", - сказав представник ДТЕК Енерго.

У середньостроковій перспективі, додав Віталій Бутенко, необхідні реформа ринку, реформа регуляторної та законодавчої частин.

"Необхідно зробити українського споживача самостійним повноцінним учасником енергоринку. Що я отримую, за що я купую. Це зараз не працює", - додав представник бізнесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram