ГоловнаЕкономікаДержава

Плачков: Україна ніколи не була такою енергетично залежною, як сьогодні

"Ми сьогодні не з хвилюванням, а з тривогою дивимося на майбутній опалювальний сезон".

Плачков: Україна ніколи не була такою енергетично залежною, як сьогодні
Иван Плачков
Фото: Макс Левин

Президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр енергетики Іван Плачков заявив, що Україна ніколи не була такою енергетично залежною, як сьогодні, і що він з тривогою чекає на майбутній опалювальний сезон.

Таку думку він висловив на VI Національному Експертному Форумі Інституту Горшеніна, який проходить у Києві.

"Ключовим питанням сьогодні в енергетиці є не енергетична безпека, а енергетична залежність, яку ми сьогодні маємо. Україна ніколи не була такою енергетично залежною, як сьогодні. Якщо ми подивимося нафтогазовий комплекс - на момент незалежності ми видобували 28 мільярдів [кубометрів газу], транспортували 112, переробляли 55 млн тонн нафти, транспортували близько 40. Сьогодні ми втратили все: транспортуємо 70 мільярдів [кубометрів газу], видобуваємо 16-17 і так далі. У нас колосальна залежність нафтогазового комплексу від усіх сусідів", - підкреслив він.

"Дивимося атомну енергетику: рік із заблокованими рахунками, не виплаченими заходами, заборгованістю за паливо, в тому числі Westinghouse, і так далі і таке інше. Традиційна електроенергетика: на складах мільйон тонн [вугілля], не виконані обсяги ремонтів і реконструкції. І ми сьогодні не з хвилюванням, а з тривогою дивимося на майбутній опалювальний сезон. Що ще стосується вугільної галузі: у нас така залежність від зовнішніх поставок вугілля, якої теж ніколи не було. "Укргідроенерго": води мінімум за всю історію, так сталося через природу" , - підкреслив він.

Плачков вважає, що зараз час не розмірковувати про енергетичну безпеку, а думати, як пройти опалювальний сезон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram