ГоловнаЕкономікаДержава

Радник голови Міненерго: енергобезпека України залежить від ринкових перетворень

Сергій Чех виступив на підтримку законопроекту №4493 про ринок електроенергії.

Радник голови Міненерго: енергобезпека України залежить від ринкових перетворень
Сергей Чех
Фото: Макс Левин

Радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех вважає, що енергобезпека України залежить від ринкових перетворень в енергетичній галузі.

Таку думку він висловив на VI Національному Експертному Форумі, який проходить у Києві.

"Не беруся дати визначення енергобезпеки, але хочу запропонувати свою оцінку рівня енергобезпеки. Якщо безпека - це взагалі здатність системи стійко функціонувати, то енергобезпека, вважаю, визначається точністю, швидкістю і мірою реагування системи на технологічні, економічні обурення в галузі. Визначається вона також об'ємом енергоресурсів", - сказав Чех.

"Міра і швидкість реакції: безглуздо реагувати про енергетичну безпеку, якщо не припускати швидкі й адекватні дії. Що ми маємо з ресурсами? Це гроші, а ринок у цьому контексті сповнений ресурсів, практично можливості ринків кратно перевищують потреби кожної окремої країни. У ринку є одна чудова якість - на ринку легше будувати прогнози. Погодьтеся, складно припустити, як буде діяти регулятор, інші органи центральної виконавчої влади, і набагато простіше фахівцям спрогнозувати гравців на ринку. В цьому сенсі я хочу перейти до того, що ринкове перетворення - це шлях до підвищення енергобезпеки країни", - додав він.

У цьому контексті він позитивно висловився з приводу законопроекту №4493 про ринок електроенергії.

Нагадаємо, законопроект №4493 про ринок електроенергії ухвалено 22 вересня в першому читанні. Він передбачає, що виробники зможуть продавати свою енергію на різних ринках у різні відрізки часу (ринок двосторонніх контрактів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок, ринок допоміжних послуг), при цьому ціну буде встановлювати не Нацкомісія, як зараз, а ринок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram