ГоловнаЕкономікаДержава

Підвищення акцизів не гарантує зростання надходжень до бюджету, - ЗМІ

Невизначеність з податковою реформою негативно впливає на інвестиційні проекти

Підвищення акцизів не гарантує зростання надходжень до бюджету, - ЗМІ
Фото: uazmi.org

Різке підвищення акцизів абсолютно не гарантує підвищення надходжень до бюджету.

Про це пише РБК-Україна за посиланням на матеріал журналіста Ліни Голуб, який вийшов у "Вестях". 

При цьому цифри, які Мінфін використовує у своїх розрахунках, журналіст ставить під сумнів. «Підвищення акцизів вони розраховують на підставі розрахунків Мінекономрозвитку, а ці показники не зовсім реальні. Наприклад, МЕРТ оцінює обсяг ринку, у 71 млрд цигарок, виробники - у 67 млрд. В оцінках еластичності попиту також є великі розбіжності», - повідомило «Вести» джерело в уряді. Безумовно, зазначає джерело, не обов'язково брати за основу цифри бізнесу, але зовсім їх не враховувати теж не можна. Можна вирахувати якийсь середній показник.

«У 2014 році акциз на тютюнову продукцію підвищили на 40%, але надходження до бюджету від нього виросли тільки на 1,1%. Пропозиція підвищити адвалорний компонент акцизу на 50% (з 10% від максимальної роздрібної ціни до 15% від МРЦ) йде врозріз з прогресивними податковими практиками ЄС», - цитує видання директора відділу корпоративних питань JTI Україна Олександра Когута.

Також, за словами директора відділу корпоративних питань JTI Україна Олександра Когута, невизначеність з податковою реформою не дозволяє виробникам тютюнової продукції якісно планувати операційну діяльність, змушує терміново переглядати свої плани з виробництва, зовнішньоекономічної діяльності та логістики. Це може негативно відбиватися на інвестиційних проектах і на обсягах експортно-імпортних операцій.

В алкогольному сегменті, за словами директора асоціації «Виноградарі та винороби України» Сергія Михайлечка, «тінь», як мінімум, не зменшиться. До того ж слід очікувати сплеск самогоноваріння. «Вже сьогодні інспектори різних виробників, які проводять аудит наявності продукції, розповідають, як продавці у лінійному роздробі «здають» точки продажу самогону. Вино просто не купуватимуть», - сказав він «Вестям».

У горілчаному сегменті, за даними «Укргорілки», загальний ринок споживання становить близько 700 млн пляшок/0,5 л на рік. З них близько 300 млн пляшок - нелегальні. «За розрахунками експертів щомісяця держбюджет України недоотримує понад 400 млн грн. Це понад 5 млрд грн несплаченого акцизного збору на рік», - зазначив глава асоціації «Укргорілка» Володимир Остапюк.

Посилаючись на учасників ринку, видання прогнозує, що обидва проекти змін до Податкового кодексу в частині акцизів - урядовий і парламентський - не ухвалять: проект Южаніної занадто м'який, Мінфіну - занадто жорсткий. Виробники висловлюють сподівання на компромісний варіант, яким може стати індексація акцизів тільки на рівень інфляції - на 26,7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram