ГоловнаЕкономікаБізнес

Глави меткомпаній закликали Яценюка прискорити введення мита на експорт брухту

Вітчизняні заводи зіткнулися з дефіцитом металобрухту.

Глави меткомпаній закликали Яценюка прискорити введення мита на експорт брухту
Фото: metallolom.tiu.ru

Керівники металургійних підприємств і груп України виступили зі зверненням до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка із закликом активізувати розробку з метою подальшого ухвалення необхідних нормативних актів для введення експортного мита на металобрухт у розмірі 20 євро за тонну, щоб нормалізувати ситуацію із забезпеченням вітчизняних компаній цією сировиною.

Відповідний лист, копію якого має агентство "Інтерфакс-Україна", підписали генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков, гендиректор ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" Парамжіт Калон, гендиректор "Інтерпайпу" Олег Розенберг і гендиректором ТОВ "Електросталь" Матвій Лам.

Згідно зі зверненням, надісланим прем'єр-міністрові країни в понеділок, зараз однією з актуальних проблем металургів є дефіцит брухту чорних металів, обумовлений рекордними за останні 10 років обсягами експорту цієї стратегічної для метпідприємств сировини. При цьому наголошують, що чітким сигналом того, що уряд не залишить металургів наодинці із цією проблемою, стало розпорядження голови Кабміну від 7 вересня 2015 року на адресу міністра економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) внести пропозиції до Кабінету Міністрів для стабілізації ситуації із забезпеченням метпідприємств металобрухтом.

"З ініціативи представників металургійної спільноти розроблено законопроект про можливе збільшення експортного мита на металобрухт на 20 євро за тонну, мета якого - знизити напруження на внутрішньому ринку металобрухту, допомогти металургам вистояти в цей важкий час, а також збільшити надходження до бюджету втричі з кожної тонни металобрухту, який експортують", - констатують автори листа.

Вони пояснюють, що, починаючи з 28 серпня 2015 року - дати презентації цього законопроекту, відбулася серія робочих зустрічей з представниками МЕРТ, у процесі яких вироблено спільне бачення цієї проблемної ситуації, а також обговорено варіанти її вирішення. Однак, на думку метпідприємств, для своєчасної та повноцінної імплементації оптимальних рішень необхідно прискорити темпи просування ініціатив з унесення відповідних змін до законодавства України.

"Виходячи з вищевикладеного, переконливо просимо вас, Арсенію Петровичу, надати подальшу підтримку на урядовому рівні в активізації процесу розгляду та погодження дієвих ініціатив вирішення цієї проблеми, а також їхнього закріплення на законодавчому рівні", - резюмують гендиректори в листі.

7 вересня Яценюк зажадав від міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса терміново внести пропозиції для нормалізації ситуації із забезпеченням метпідприємств країни брухтом чорних металів, заявивши, що дефіцит брухту, створюваний тіньовим бізнесом, вбиває легальне виробництво.

Також повідомляли, що "Металургпром" і "Укртрубопром" надіслали 7 серпня 2015 року лист на адресу Яценюка, в якому наголосили на різкому погіршенні постачання брухтом чорних металів метпідприємств і просили уряд допомогти вирішити цю проблему.

При цьому констатувалося, що експорт брухту збільшується і пропорційно зростає його недопостачання на метпідприємства.

Українські підприємства в операціях із брухтом чорних металів у січні-вересні 2015 року наростили експорт цієї продукції на 54,3% порівняно з аналогічним періодом 2014 року - до 1 млн 81,346 тис. тонн (за 9 місяців 2014 року, за даними митної служби, експортовано 700,958 тис. тонн). При цьому за 9 міс. 2015 року Україна скоротила імпорт металобрухту в натуральному вираженні на 92,6% порівняно із січнем-вереснем 2014 року - до 1,957 тис. тонн.

Ввозили переважно з Туреччини (94,15% постачань у грошовому вираженні) та Молдови (3,52%), експортували - в Туреччину (79,61%) і Молдову (19,18%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram