ГоловнаКультура

З фільму про Василя Стуса прибрали згадки про Медведчука

Автори вирізали сцену суду з участю політика,  нібито щоб скоротити хронометраж.

З фільму про Василя Стуса прибрали згадки про Медведчука

Зі сценарію фільму "Птах душі" про українського поета, дисидента Василя Стуса видалили всі згадки про Віктора Медведчука, який виступав захисником у процесі над поетом. Про зникнення Медведчука із сценарію повідомив актор Геннадій Попенко, пише "Українська правда".

"Проходячи кастинг на фільм, я читав сценарій. В ньому була сцена останнього суду над Стусом. Саме того суду, який Стус і українська інтелігенція не визнавали, але адвокат Стуса, товариш Медведчук, визнав не тільки суд, а й Стуса "провину", - сказав Попенко.

"Нещодавно побачив, що сцени суду вже немає у фільмі. Запитав про це у акторів, зайнятих у фільмі. Вони підтвердили, що сцени суду вже немає. Прибрали зі знімального графіка, нікого не попередивши. Навіть такого персонажа, як Медведчук, у фільмі вже немає. Однак кастинг на нього був, актора знайшли і він готувався до зйомок.

За словами учасників знімального процесу, "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть зняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом".

Інформацію про видалення сцен підтвердив продюсер стрічки Артем Денисов. "Так, дійсно видалили, але не тільки цю сцену, але й деякі інші. Насамперед, тому що сценарій передбачав майже 180 хвилин".

За словами Денисова, сцену з Медведчуком вирізали тільки через питання хронометражу фільму, інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав фейком.

Читайте: Співробітники ТСН висловили протест проти участі Оксани Марченко в розважальному шоу на "1+1"

Нагадаємо, фільм "Птах душі" про життя Василя Стуса знімається за контрактом Держкіно з компанією "UM-GROUP". Проект цього фільму став одним з переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Режисером є Роман Бровко, авторами сценарію - Сергій Дзюба і Артемій Кірсанов, продюсером - Артем Денисов. Сума державної фінансової підтримки становить 19 млн 264,5 тис. грн. Загальна вартість виробництва фільму - 38 млн 529 тис. грн.

Фільм розповідає про останні дні життя геніального українського поета-шістдесятника Василя Стуса і про його загадкову смерть у радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985 року.

Український політик Віктор Медведчук був призначений адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. У виступі перед судом адвокат заявив, що всі злочини підсудного заслуговують покарання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram