ГоловнаКультура

Картину "Спаситель світу" Леонардо да Вінчі створював не сам, - оксфордський дослідник

У картині проглядаються риси роботи іншого художника - Бернардіно Луїні.

Картину "Спаситель світу", яку Лувр в Абу Дабі купив за рекордні 450 млн доларів, Леонардо да Вінчі, можливо, писав не сам, а разом з асистентом Бернардіно Луїні.

Про це в інтерв'ю виданню Hyperallergic розповів дослідник мистецтва да Вінчі Метью Ландрус, який працює в Оксфордському університеті.

Ландрус вважає, що "Спаситель світу" - робота Леонардо тільки на 5-20%, решта доробив Луїні.

Бернардіно Луїні (1485-1532) - художник, який працював у Венеції та Мілані. На його творчість сильно вплинули Леонардо да Вінчі і Рафаель. У студії Да Вінчі він пропрацював приблизно з 1509-го по 1512 рік, саме коли створювався "Спаситель світу", - розповідає Ландрус. Власні роботи Луїні дуже схожі на цю картину.

Метью Ландрус у 2018 році випустив оновлене видання своєї книги про да Вінчі, в якій написав, що "Спаситель світу" написаний ним тільки частково. "У своїй книзі я просто погоджуюся з іншими щодо того, що "Спаситель світу" тільки частково написаний Леонардо. Що я пишу нового, так це що в Луїні є роботи, наприклад, "Христос серед лікарів", в яких ви можете знайти певну схожість зі "Спасителем". Чого я дійсно не намагаюся зробити, так це поставити під сумнів висновки "Крісті". Я думаю, що головне питання тут - як ми приписуємо авторство тій чи іншій картині", - розповідає Ландрус.

Леонардо да Вінчі, "Спаситель світу"
Фото: Christie’s
Леонардо да Вінчі, "Спаситель світу"

Бернардіно Луїні, "Христос серед лікарів", приблизно 1515-1530
Фото: www.nationalgallery.org.uk
Бернардіно Луїні, "Христос серед лікарів", приблизно 1515-1530

"Побачити, що художнику, який працював після 1500 року, допомагали писати його картини асистенти в студії, - це не радикально. Якщо ми скажемо, що Леонардо поставив на картині своє ім'я, ми не помилимося. Якщо робота створена в твоїй студії, ти ставиш на неї своє ім'я і вважаєш її своєю роботою. Тому що Леонардо придумав загальний вигляд роботи, створив для неї ескіз - він почав і закінчив роботу. За нинішніми стандартами, "Спаситель світу" - робота Леонардо да Вінчі. Але за нашими стандартами (мистецтвознавців, - прим.), ми хочемо розібратися, хто йому допомагав. На картині є елементи роботи Луїні", - додає дослідник.

Нагадаємо, картину "Спаситель світу" купили за рекордні 450 млн доларів у листопаді 2017 року. У грудні стало відомо, що картину виставлять у Луврі Абу Дабі. Тим часом паризький Лувр (здав свою назву музею в Абу-Дабі в оренду) має намір провести виставку робіт да Вінчі і привезти на неї "Спасителя світу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram