ГоловнаКультура

РПР закликав Раду прийняти супутні законопроекти про підтримку українського кіно

"Закон прийнятий, але не працює, тому що не прийнятий механізм підтримки".

РПР закликав Раду прийняти супутні законопроекти про підтримку українського кіно
Сергей Галетий
Фото: Макс Левин

Експерт групи "Культура" Реанімаційного пакету реформ Сергій Галетій закликав Верховну Раду якомога швидше ухвалити законопроекти №3238-р, №3239-р, №3240 про внесення змін до Податкового, Митного і Бюджетного кодексів у галузі кінематографії.

Зробив він це на круглому столі в Інституті Горшеніна, організованому в партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ.

Він нагадав, що ще рік тому парламент прийняв закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні", але без цього пакету закон не запрацює.

"Ці законопроекти йшли в пакеті із законом про підтримку кінематографії. Це відокремлення наражається на ризики: законопроект прийнято, а він не працює, тому що ці проекти втілюють механізми. Сам законопроект про підтримку - це спроба, "дорожня карта". Купили красиві шпалери, принесли додому, а приклеїти їх не можемо, тому що немає клею", - пояснив експерт.

Галетій сказав, що вся державна підтримка кіно залежить від внесення змін у Бюджетний кодекс. "Якщо не буде однієї правки, що ці кошти спрямовуються в тому числі на фінансування фонду, то всі програми фонду не отримають коштів на наступний рік", - підкреслив він.

Крім того, в цьому пакеті закладено податкові та митні пільги, які покликані стимулювати виробництво фільмів і їхнє поширення. Наприклад, мова йде про звільнення цієї сфери від ПДВ, що, зокрема, може знизити ціни на квитки в кіно. Також Галетій підкреслив, що саме в цьому пакеті прописано механізм повернення частини витрачених в Україні коштів іноземним фільмовиробникам.

Нагадаємо, законопроект про держпідтримку кінематографії передбачає, що держава буде фінансувати дебютні, документальні, просвітницькі, анімаційні та дитячі фільми на 100%. У виробництво серіалів і фільмів держава буде інвестувати - причому на суму, що не перевищує 50% бюджету для серіалів і 80% - для фільмів.

У новому законі запропоновано підтримати і українських, і іноземних кіновиробників шляхом повернення їм 25% вкладених продюсерами коштів і 10% від витрат на акторські гонорари. Передбачається, що так вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які будуть знімати тут кіно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram