ГоловнаКультура

Рада прийняла закон про державну підтримку українського кіно

Гроші, зокрема, візьмуть від лотерей.

Рада прийняла закон про державну підтримку українського кіно
Фото: LB.ua

Верховна Рада прийняла законопроект "Про державну підтримку кінематографії в Україні".

За ухвалення в другому читанні проекту закону №3081-д від 26 листопада 2015 року проголосували 230 депутатів при мінімально необхідних 226.

Документ передбачає, що держава буде фінансувати дебютні, документальні, просвітницькі, анімаційні і дитячі фільми на 100%. У виробництво серіалів і фільмів держава буде інвестувати - причому на суму, що не перевищує 50% бюджету для серіалів, і 80% - для фільмів.

В якості нової моделі підтримки українського кіно посилено бюджетне інвестування в кіноіндустрію за рахунок відрахувань від лотерей, загальний обсяг яких поступово збільшується з 21% в перший рік до 30% в п'ятий рік після набуття чинності закону.

При цьому в новому законі пропонується підтримати як українських, так і іноземних кіновиробників шляхом повернення їм 25% вкладених продюсерами засобів і 10% від витрат на акторські гонорари. Передбачається, що таким чином вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які будуть знімати тут кіно.

Окрема частина законопроекту присвячена захисту авторського права в сфері кінематографа. Піратський контент повинен бути заблокований власником сайту або провайдером послуг хостингу, якщо власник сайту не робить таке блокування.

Зараз в Україні кіно фінансується через систему пітчингів: режисери і продюсери подають заявки на конкурс в Держкіно і потім захищають свої проекти перед експертною комісією, яка в результаті рекомендує Держкіно, на які фільми виділяти державні гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram