ГоловнаКультура

У Києві хочуть створити кінокомісію

Мета кінокомісії - зробити столицю зручним місцем для зйомок фільмів.

У Києві хочуть створити кінокомісію
Фото: Kiev Media Week

Українська кіноасоціація і міська влада Києва працюють над підписанням меморандуму про створення в столиці власної кінокомісії.

Про це повідомляють представники Української кіноасоціації.

22 вересня в Києві пройшов круглий стіл, присвячений створенню кінокомісії, участь у якому взяли продюсери, представники Держкіно і міської влади.

Кінокомісія - це профільна кінематографічна організація, яку відкривають у місті або регіоні. Головна мета такої організації - залучити кінобізнес і кіновиробництво в цей регіон або місто. За рахунок кінематографістів, які приїжджають знімати свої фільми або серіали, зміцнюється інфраструктура для місцевого кіно, заробляє місто або регіон і так далі. Кінокомісія займається організацією зйомок, контактами з місцевою владою, залагодженням питань дозвільних документів і налагодженням інфраструктури для зйомок фільмів.

Як зазначають у кіноасоціації, міська влада з ентузіазмом сприйняла ідею створення кінокомісії і навіть пообіцяла зробити все від неї залежне для створення організації.

"Нам важливо налагодити діалог з кіноіндустрією, і ми готові піти на низку кроків назустріч - давати певні пільги, спростити процес оформлення дозвільних документів, - заявила заступник голови КМДА Ганна Старостенко. - Сьогодні ми починаємо діалог, який дозволить створити організацію європейського рівня - Київську кінокомісію".

Щоб залучити в Україну потенційних кіновиробників, продюсери і Держкіно розробили законопроект про підтримку кінематографу, в якому, крім іншого, прописано механізм повернення продюсерам частини витрачених на території нашої країни коштів. Ці норми містить законопроект 3081-д, який парламент ухвалив у першому читанні, але ніяк не може дійти до другого.

"Для того, щоб іноземні продюсери почали сприймати Україну всерйоз, потрібні не тільки ініціативи на державному рівні, а й забезпечення сервісу з прийому кінознімальних груп і забезпечення їх усім необхідним на місцевому рівні. Саме тому індустрія розраховує на створення місцевих міських і регіональних кінокомісій" , - додає Анатолій Максимчук, представник StarLightMedia.

Директор Департаменту культури КМДА Діана Попова заявила, що процес підготовки кінокомісії потрібно почати вже зараз, щоб встигнути до Євробачення, коли до Києва приїдуть "представники європейської креативної індустрії".

Нагадаємо, що кінокомісію вже створено у Львові. Ініціатором її створення виступила Ольга Райтер, директор фестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram