ГоловнаКультура

Книжковий бізнес закликав доопрацювати законопроект про контроль над імпортом книг в Україні

Книговидавці та книгопродавці заявили, що в нинішній редакції законопроект призведе до негативних наслідків.

Книжковий бізнес закликав доопрацювати законопроект про контроль над імпортом книг в Україні
Фото: Сергей Нужненко

Представники українського книжкового бізнесу виступили зі зверненням на адресу Верховної Ради з приводу введення контролю над ввезенням книг з Росії.

Свої зауваження з приводу законопроекту, який просуває віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко і який розглянув парламент у першому читанні, кникниговидавці та книгопродавці висловили на прес-конференції в "Інтерфаксі", повідомляє прес-служба Yakaboo.

Участь у прес-конференції взяли видавці Дана Павличко ("Основи"), Антон Мартинов ("Наш формат"), голова Асоціації книговидавців і книготорговців Олександр Афонін, гендиректор книжкового інтернет-магазину Yakaboo.ua.

Вони відзначили, що підтримують ініціативу влади й ідеологічну сторону законопроекту, але виступають проти механізмів, які в ньому прописані. На думку учасників книжкового бізнесу, непродуманість механізмів виконання норм закону говорить про непрофесійність розробників документа і його популістський характер.

У законопроекті йдеться про те, що для отримання дозволу на ввезення книги імпортер повинен надати один екземпляр кожного найменування з партії на розгляд експертної комісії. Остання, своєю чергою, зобов'язується прийняти рішення упродовж 10 днів.

Книжкові торговці зауважують, що щорічно в Україну імпортують близько 120-150 тис. найменувань книжкової продукції. Учасники прес-конференції висловили низку питань з цього приводу: хто покриє витрати імпортерів, які з'являться після передачі в комісію примірників книг? Хто буде входити до складу експертної комісії, з яких джерел буде фінансуватися її робота і як її учасники фізично зможуть прочитати близько 500 книг у день (цифра вказана виходячи з кількості книг, які ввозяться в Україну)?

"Я вважаю, що рішення, які впливають на інтелектуальне майбутнє нації, не треба приймати методом політичного брухту, - зазначає Олександр Афонін. - Владі потрібно працювати над розвитком вітчизняного книговидання, думати над інвестуванням у неї, над реформою бібліотечної сфери, займатися підтримкою читання. Ми наполягаємо на тому, що на друге читання цей проект закону не може бути поданий, поки з ним не попрацюють експерти ринку".

Учасники книжкового бізнесу застерегли від прийняття законопроекту в нинішній редакції, оскільки в разі його прийняття книжковий ринок України очікує тінізація, втрата податків, розвиток неблагополучних умов для розвитку українських видавництв, які будуть не в змозі конкурувати з дешевою контрафактною продукцією, скорочення кількості читачів тощо.

"Над цим законопроектом мали б працювати експерти ринку, його безпосередні учасники. Те, що цього не сталося, тривожить, - заявив Антон Мартинов. – Звичайно, є проблема книг, які постачають з країни-агресора, є проблема, коли український видавець не може потрапити на полиці книжкових магазинів за межами Києва або Львова. Але замість того, щоб дивитися на ситуацію комплексно, ми говоримо про напівзаходи. Громадянське суспільство свою позицію висловило - російські книги почали продаватися набагато гірше, тепер цю позицію треба зміцнити з боку держави, і не тільки заборонами, а й створенням умов для розвитку українського книговидання".

Іван Богдан, своєю чергою, додав, що книги антиукраїнського характеру друкують не тільки в Росії, але і в самій Україні. "Ось цим питанням варто зайнятися. Ми хочемо, щоби влада і широка громадськість зрозуміли, що легальний бізнес піклується про свою репутацію і не буде ризикувати нею заради одного сумнівного найменування", - додав він.

Учасники прес-конференції написали звернення на адресу спікера ВР Андрія Парубія.

Нагадаємо, урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту" в першому читанні підтримали 250 депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram