ГоловнаБлогиБлог Юрія Одарченка

Крим: все погано, так зробимо ще гірше?

Сьогоднішня влада не має жодного розуміння, що робити з Кримом. Пройшло вже майже чотири роки від часу анексії, але й досі не зроблено ніяких дійсно вагомих кроків для того, щоб ми хоча б мали змогу повернути його в майбутньому. Все, що ми маємо, це голосні популістичні заяви від перших облич держави і жодного, я підкреслюю – жодного реального кроку на зустріч реінтеграції. Українська влада не спрощує життя проукраїнськи налаштованим громадянам: ні тим, що по різним причинам продовжують жити на півострові, ні тим, хто переїхав на континентальну Україну. З іншого боку, вона і не ускладнює життя окупаційній адміністрації. Не робляться навіть необхідні інформаційні кроки для роботи з населенням Криму.

Фото: 112.ua

У 2014 році був прийнятий закон про вільну економічну зону «Крим». Він дійсно недосконалий і багато критикувався. Громадські активісти не один раз заявляли, що він скоріше лобіює інтереси олігархів, що й досі мають власність та інтереси в Криму, ніж справді орієнтований на реінтеграцію чи допомогу нашим співгромадянам. Цей закон потрібно доопрацьовувати, але він, все ж таки, набагато краще, ніж нічого.Адже те, що було зроблено зараз – повна нісенітниця. До тексту законопроекту про реінтеграцію Донбасу було включене положення, що передбачає повне скасування закону «Про вільну економічну зону «Крим», без якого повністю зникають будь-які обмеження для тих, хто бажає працювати на території окупанта. Якщо цей закон скасовується, навіть ті обмеження, що є – зникають, і не важко спрогнозувати, що цим ми вирішуємо багато проблем окупаційної влади.

На даний момент будь-яке ввезення товару до Криму вважається експортом, а ведення бізнесу на території Криму вважається роботою за межами України. Скасування закону передбачає відновлення роботи системи електронних платежів Національного Банку України, і банки з України зможуть відкривати в Криму свої відділення. Відновиться ввезення до Криму будь-яких товарів без будь-яких обмежень, як і ведення бізнесу в Криму. При цьому, реальних механізмів стягнення податків з тих, хто працює на окупований території – відсутні.

І в мене виникає величезне питання: чи дійсно вільне ввезення чого завгодно та ведення на території окупанта будь-якого бізнесу буде в інтересах України? Більше того, скасовується порядок віднесення до збитків втрати, які зазнав бізнес під час евакуації з Криму.

Абсурдність ситуації скасування закону призведе до того, що в Криму необхідно буде затверджувати бюджети та утримувати апарат чиновників.

На адміністративному кордоні з Кримом залишиться лише пост-контроль, який буде перевіряти документи, але це як раз і буде «торгівля з окупантом», тому що правовою підставою для прикордонного і митного контролю є Закон "Про вільну економічну зону "Крим". І це ще не згадуючи, про загрозу національній безпеці. Адже спрощення режиму призведе до спрощення перетинання адміністративного кордону.

Зараз Парламент зробив грубу помилку. Не можна скасовувати цілий закон, не запропонувавши замість нього кращої альтернативи. Депутати більшості повинні думати про наслідки, перш ніж за щось голосувати.

Юрій Одарченко Юрій Одарченко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram