ГоловнаБлогиБлог Юрія Крикунова

Знов за рибу гроші…

Не минуло й місяця з того моменту, як ми відзначили, що урядовці злагоджено працюють на підготовку ґрунту для запровадження нових «непопулярних заходів», як наш прогноз почав збуватися. Протягом останнього тижня відповідальні чиновники міністерства житлово-комунального господарства, від керівників департаментів, до цілого заступника міністра, намагалися переконати громадськість в тому, що Україна приречена на нову хвилю підвищення комунальних тарифів.

Фото: Макс Левин

Цікаво, що певну підтримку комунальникам надав, навіть новий претендент на роль головного рятівника країни та нібито найпрогресивніший міністр нинішнього Уряду П.Порошенко. Щоправда він не став гратися в набридлу забавку усіх комунальників щодо необхідності підвищення тарифів до «економічно обґрунтованого рівня», а чесно зізнався, що без цього йому буде важко «розвести» МВФ на нові кредити.

Характерно і те, що перелік тарифів, які мають зростати, постійно поповнюється. Розпочиналося все з заяв про необхідність підвищення ціни на газ та електрику, а закінчується обґрунтуванням неминучості зростання розцінок на тепло та воду, і, навіть, на вивезення сміття. Отже, незабаром дорожчатиме усе!

Я глубоко убежден, что МВФ является единственно возможным способом проводить реформы. Тарифы на газ для населения должны быть подняты. Давайте поговорим о прозрачных механизмах компенсации

— Петр Порошенко

До чого це може призвести можна побачити, наприклад, з дослідження Міжнародної громадської організації «Центр проектів та програм розвитку». Його данні свідчать, що понад 60% українців елементарно не «потягнуть» нових комунальних тарифів у разі підняття ціни на газ. Але схоже урядовці цього разу налаштовані серйозно. Вичавлюватимуть за всіма правилами тотального пресингу, ось і рішення щодо запровадження пені заздалегідь підготували.

Але ж є і альтернатива. Просто пригадаймо результати минулорічних перевірок нинішньої Держфінінспекції. Не знаю, як в інших містах, а по Києву, було виявлено досить показову ситуацію: понад 50% тарифу не було пов’язано з наданням послуг споживачам. То, може, більш логічним було б посилити контроль та забезпечити прозорість у питаннях формування собівартості послуг в житлово-комунальній сфері, ніж заганяти дві третини українців у боргову яму?!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram