Право на зброю для громадян України замість порожніх обіцянок

До річниці відмови українською владою від ядерної зброї Україні доцільно вкотре задуматися про свою безпеку. Хоча, питання ядерної зброї потребує колосальних зусиль, які навряд чи докладе існуюча політична еліта заради цієї мети. Разом з тим, існують і більш дешеві методи оборони країни від ворога. Мова йде про зброю для самозахисту українських громадян від зовнішнього ворога та криміналу.

Фото: EPA/UPG

Коли у нас кажуть про наближення до стандартів життя західного світу, як правило ніколи не згадують про зброю. Аргумент "так тупі хохли ж одразу перестріляються" як правило невірний : 100 років тому предки сучасних українців мали право на зброю по обидва боки Збруча і чомусь ніхто не каже про масовий розгул озброєного легальною зброєю криміналу в Російській чи Австро-Угорській імперіях. Право на самозахист у нашого народу відібрали більшовики майже одночасно з правом на приватну власність - роззброєння українського селянина йшло майже паралельно з його розкулаченням.

В сучасних США право на зброю досі залишається одним із ключових політичних прав громадянина - не тільки як право на особистий захист, але як і право на боротьбу проти диктатури. Деякі політичні аналітики (близькі до конспірологічного погляду на політику) навіть називають причиною теракту в Орландо, коли було застрілено близько 50 відвідувачів гей-клубу, прихованою спецоперацією глобалістів з метою підняття інформаційного шуму і позбавлення громадян США права на зброю.

Цікавим залишається і стан зі зброєю в Україні : формально вогнепальну зброю окрім мисливської не дозволено мати нікому, але є одне "але". Керівники спецслужб і силових відомств України наділені правом нагороджувати пістолетом Форт-12 за заслуги, що на практиці обернулося фактично масовою роздачею цих "стволів" міністрам, суддям і депутатам. Таким чином, усі "сильні світу цього" мають зброю, обійшовши закон - і мова не про міністрів типу генерала Полторака, але і про Ганну Гопко, депутатів від РПЛ та інших людей, які до оборони України мають вельми умовне відношення. Зброя - право сильного суспільства, і не може бути ніякої рівності між двома світами, у одному з яких живуть міністри і депутати, а у іншому - більшість громадян країни. Безумовно, користування зброєю потребує певних навичок і високого рівня політичної культури, однак робота з суспільством і визначення невеликої групи членів суспільства, яким може бути надано право на зброю самозахисту вже зараз у рамках експерименту - справа необхідна. Росія боїться зовсім не сильних армій, а сильних народів - і у нас є усі засоби аби зробити свій народ дещо сильнішим.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram