ЄС: між федерацією та фантасмагорією

Результати Брексіту вдарили по ЄС політично поки набагато більше, аніж економічно. Однак де-факто бюджет ЄС на 13% поповнювався Великобританією. Разом з тим паніка навколо виходу країни з євроспільноти змусила європолітиків до нечуваних раніше заяв і непрогнозованих дій. Певною мірою всередині ЄС назріває політичний розкол між «старими» і «новими» членами. Верхівка ЄС ніким не обрана ні на яких виборах, призначувана невідомо ким і була ще однією з причин невдоволення Євроспілкою з боку британців. Разом з тим, всупереч здоровому глуздові єврокомісари вирішили лише посилювати свої позиції : не так давно в мережі з’явився документ за авторством МЗС ФРН та МЗС Франції, де обговорювався проект створення єдиної держави на базі ЄС. Де-факто це означає втрату суверенітету країнами-членами ЄС. Про неприпустимість такої політики вже заявили країни Вишеградської групи.

Фото: EPA/UPG

Всередині ЄС зріє розкол між основними кредиторами і малими країнами та новими членами. Франція та Німеччина однозначно прямують до встановлення вже формалізованого, а не просто неформального чи фінансового контролю над країнами-членами ЄС. Виринула в європейській пресі і згадка про новий формат зустрічей країн ЄС: зустріч країн-засновниць, до якої не запрошені країни Східної та Центральної Європи. Таким чином, Угорщина, Греція та Польща, будучи нині головними центрами євроскептицизму всередині ЄС де-факто позбавляються права впливати на цілий ряд рішень. Єврокомісари досі не винесли з історії з Британією основного висновку: дальше поглиблення інтеграції в ЄС в умовах фінансової та міграційної кризи – безглуздя. ЄС тріщить по швах зовсім не через діяльність євроскептиків, а саме євроскептицизм посилюється через безглузду політику Брюсселю. Абсолютно безхребетну і безпринципну де-факто і красиву та демократичну де-юре.

Майбутнє Євроспілки вже сьогодні залежить не стільки від вкладених Москвою та британською короною грошей у її розвал, скільки від її внутрішньої інституційної спроможності існувати далі і передусім від здорового глузду її керівників. Європа не любить радикальних рішень – вона ж не сприйме і рішення про єдину європейську державу. І найголовніше, що це лише посилить євроскептичні тенденції в самому ЄС, а отже актуалізує Балто-Чорноморську ідею, як таку, що має виникнути на периферії ЄС (але де-факто в серці Європи) і навіть можливе її розширення до ідеї Центральної або Серединної Європи, куди увійдуть країни від Адріатики до Балтики, утворивши міцний військово-політичний блок зі спільними цілями. Але це питання майбутнього, наскільки далекого – покаже час.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram