ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Чому я дивлюсь на Молдову і бачу Україну

У неділю на президентських виборах в Молдові підтримуваний Росією і типово пострадянський кандидат Ігор Додон виграв у прореформістської Маї Санду.

Фото: EPA/UPG

Новобраний президент встиг засвітитись в українських медіа завдяки його заяві про приналежність Криму до Росії. Відповідно, його президентство варто сприймати як черговий виклик для України, оскільки в сусідній і потенційно вибухонебезпечній через придністровський конфлікт країні маємо президента, більш дружнього до Москви, аніж до Києва. Після референдуму в Нідерландах і виборів у США це вже третій міжнародний ляпас для України в цьому році.

Водночас, обрання Ігоря Додона президентом має бути дуже цінним досвідом для України. Додон не зробив нічого особливого під час виборчої кампанії, не запропонував нічого унікального. Він просто зібрав під своїми прапорами людей, глибоко розчарованих в європейській інтеграції Молдови – курсу, який декларувала і з яким асоціюється нинішня правляча еліта.

«Євроінтеграція» у виконанні правлячої політичної верхівки республіки закріпила олігархічну систему, збільшила рівень бідності і в прямому сенсі обікрала громадян Молдови. Йдеться про $1 мільярд – а це приблизно 12% ВВП республіки – який був незаконно виведений з молдовської банківської системи. І це під слоганом «європейської інтеграції» в дії. Ось чому люди, які підтримували європейську інтеграцію, зараз асоціюють її з корумпованими олігархами і поточними соціальними проблемами.

Україна може мати аналогічну проблему. Багато реформ, які відбуваються під гаслами європейської інтеграції, не мають нічого спільного з нею. Дискредитуючи себе і реформи, нинішні керманичі дискредитують і європейську інтеграцію. Нинішня правляча еліта в Україні вже завдала серйозної репутаційної шкоди євроінтеграції. Як свідчать останні результати опитувань громадської думки, підтримка членства в ЄС упала до 44%, хоча ще на початку року становила понад 50%. І нічого дивного в цьому немає: як і в Молдові, європейська інтеграція почала асоціюватись із підвищенням цін, гіршими умовами життя, корупцією і збагаченням еліт, що красномовно продемонстрували електронні декларації. Те, що багато (якщо не більшість) українців сприймають європейську інтеграцію як процес, внаслідок якого вони втрачають більше, ніж отримують – це пряма відповідальність нинішнього керівництва.

Інший побічний ефект обрання Додона президентом може також мати прямий вплив на Україну. Додон – це політик, який адаптував кремлівський наратив щодо України. Це набуває надважливого значення через спільний кордон і досі нерозв’язаний придністровський конфлікт. При лояльному до Москви керівництві і в Кишиневі, і в Тирасполі, для України може відкритись третій фронт у війні з Росією на додаток до вже існуючих двох - у Криму та на Донбасі, якщо Додон не обмежить свободу дій Росії в молдовській столиці. Українському керівництву варто перестати цікавитись Молдовою лише напередодні чергових виборів, а вибудувати нарешті сталу стратегію щодо цього регіону.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram