ГоловнаБлогиБлог Віктора Бойко

Українська аграрна галузь сьогодні та її перспективи

Не відкрию Америки, що АПК є локомотивом української економіки, тому що 32 відсотки надходжень до державного бюджету України – це надходження від реалізації сільськогосподарської продукції. Одна гривня, вкладена в сільське господарство, дає змогу отримати 17 гривень від суміжних галузей народного господарства. Тому сільське господарство на сьогоднішній день є єдиною галуззю народного господарства, в яку навіть у цій кризовій ситуації в економіці та політиці закордонні інвестори не бояться вкладати гроші. Наших сільгоспвиробників не треба вчити, як сіяти і збирати врожаї. Їм треба допомогти у фінансовому плані: створити умови для отримання дешевих довгострокових кредитів. Аби вони могли закупляти сучасну техніку, добрива, посівний матеріал. Аби вони могли розвиватися.

Фото: Макс Требухов

Наведу приклад, чому ми не багаті: Україна експортує майже 30 мільйонів тон зерна, але імпортує півмільйона тон м`яса. На вирощування 1 кілограма м`яса потрібно 3 кілограми зерна. Проста арифметика: при ціні зерна 2000 грн./т і ціні м`яса 30000 грн./т, 30 мільйонів тон зерна коштуватиме 60 мільярдів гривень, а 10 мільйонів тон м`яса з цього зерна – 300 мільярдів гривень. Скільки було б робочих місць, податків і т.д.? Потрібно дотувати та розвивати тваринництво.

Є така міжнародна організація ФАО при ООН (Food and Agriculture Organization – Продовольча та Сільськогосподарська Організація. – Авт.), яка налічує більше 200 країн у світі. І всі члени ФАО без виключення знають, що Україна має потенціал, який дає можливість прогодувати мільярд населення. Весь світ про це знає. Я у ранзі заступника міністра АПК їздив до Риму й був на симпозіумі ФАО, там кожен виступаючий обов`язково згадував Україну як державу з потенціалом, на яку треба звернути увагу. На жаль, у нас у Верховній Раді немає аграрного лобі, ми маємо на сьогоднішній день у парламенті газовиків, нафтовиків, банкірів, металургів, кого завгодно маємо, тільки не аграріїв. А я абсолютно переконаний, якщо ми змінимо пріоритети в економіці, тоді Україна стане багатою.

Віктор Бойко Віктор Бойко , Депутат Київської обласної ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram