Чесно про Меморандум з МВФ: борги людям

Влада приховує від людей правду про Меморандум з МВФ.

Причина цього - там вирок самій корумпованій владі. Кожна обіцянка нинішньої влади там - це сходинка ще глибше у болото корупції та бідності для нас, для держави. Правда в тому, що у затаємничиних текстах з підписами президента, прем'єра та голови нацбанку немає ні слова про головне: оборону країни та допомогу ветеранам АТО і членам сімей загиблих.

Фото: EPA/UPG

30 вересня в ефірі телеканалу “112-Україна” я вперше розкрив деталі угоди з МВФ, яку українська влада намагалась від народу приховати.

Навіть сам текст зобов'язань України перед МВФ лишався утаємниченим, поки не став надбанням суспільства зусиллями нашого Руху та наших міжнародних партнерів. Ми продемонстрували оригінальний текст меморандуму.

За меморандумом, який підписала влада, на українців знову чекає підвищення тарифів, скорочення зарплат і пенсій, зменшення робочих місць для медиків...

Собі ж клан у владі (читай, підписанти таємних сувоїв) вписали приватизацію пошвидше і "під своїх" обленерго, Центренерго, продаж за безцінь Одеського припортового заводу, і побільше...

У жодного представника української влади не вистачило сміливості і розуму сказати українцям правду.

А правда сліпить їхні очі, зморені офшорами:

По-перше, гроші від МВФ надаються не під реформи та не під проекти, як нас у цьому намагається переконати влада, а на підтримку макрофінансової стабільності, тобто, на поповнення золотовалютних резервів та підтримку курсу національної грошової одиниці. Іншими словами, якби не МВФ, гривню не втримав би навіть наш нинішній «найкращий нацбанкір» усіх трастів та Віргінських островів.

По-друге, враховуючи масштаби корупції та системних проблем української економіки, суми позик, яких так домагається українська влада, є недостатніми для досягнення макроекономічної стабільності навіть на піврічну перспективу. За такі кошти неможливо досягти жодних відчутних позитивних результатів, якщо економіка не працює. Але замість припинення корупції у владі, проведення революційних реформ та створення умов для стабілізації і подальшого економічного зростання, українська влада грошима МВФ задовольняє свої кланові інтереси.

По-третє, у меморандумі йдеться про заходи, наслідки яких ніхто не прораховував і ефективність яких є дуже сумнівною. Мова йде навіть не про суспільне несприйняття продажу землі, згортання спрощеної системи оподаткування, підвищення тарифів та маніпуляцій з пенсіями, на що так охоче згодилася влада, зневажаючи українцями.

Справа в тому, що ніхто не прораховував спроможність людей до сплати знову підвищених тарифів в умовах суттєвого зменшення реальних зарплат, девальвації гривні, навального зростання цін на все.

Що стосується продажу землі, то для цього взагалі не існує жодних передумов – порядок у земельній сфері не наведено, у людей немає грошей, а в країні незалежної судової системи, яка б гарантувала законність. Не існує навіть самої інфраструктури ринку землі. Кому ж готують українську землю для продажу і на яких умовах?

По-четверте, усе це дуже нагадує ситуацію, коли міжнародним партнерам брешуть про підтримку в суспільстві і власну рішучість у проведенні реформ, а народові - про ексклюзивні відносини із міжнародними партнерами та про міфічне економічне зростання.

По-п’яте, політика зовнішніх фінансових запозичень з боку нинішньої влади є непрозорою та безвідповідальною. Для того, аби отримати ще мільярд собі, влада готова повісити на людей зобов’язання, нереальні і нездійсненні. І це при тому, що мільярд доларів для економіки не вирішує жодного питання, а таке зобов’язання як продаж землі – може призвести до величезних суспільних збитків та соціального вибуху.

П.С. Від мене замість штампу "розсекречено":

За все, що таємно понапідписували президент, прем'єр та голова нацбанку, Україні треба віддати 17% ВВП, тобто кожен працюючий і пенсіонер мають роками додатково віддавати ще 20% від своїх зароблених грошей.

Валентин Наливайченко Валентин Наливайченко , Голова Руху "Справедливість", голова СБУ (2006-10; 2014-2015 рр)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram