ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ визначив нові "маяки" для України

Серед вимог - пенсійна реформа й електронні декларації всіх чиновників.

МВФ визначив нові "маяки" для України
Кристин Лагард
Фото: imf.org

Міжнародний валютний фонд затвердив нові структурні "маяки" для України, виконання яких необхідне для виділення четвертого траншу. Текст меморандуму в новій редакції оприлюднило в п'ятницю видання "Апостроф".

Значна частина нових вимог МВФ пов'язана з пенсійною реформою. Фонд просить консолідувати пенсійне законодавство, яке складається зараз із двох десятків окремих документів. До кінця грудня Україна повинна прийняти закон, який передбачав би поступову зміну пенсійного віку (але вік для виходу на пенсію не вказано). У ньому також потрібно передбачити скорочення підстав для дострокового виходу на пенсію та суворіші підстави для отримання мінімальної пенсії.

Інші вимоги до реформи - єдиний принцип пенсійного забезпечення без надання пільг для будь-яких професій (крім військових); розширення бази для внесків у систему соціального забезпечення; справедливий податковий режим для пенсій; тісніша зв'язка між пенсійними внесками та розміром пенсії, що має, зі свого боку, стимулювати громадян декларувати свої реальні доходи; скасування спецпенсій і створення умов для запровадження накопичувальної системи пенсій; передача в держбюджет фінансування категоріальних надбавок до трудових пенсій.

До кінця жовтня Україна повинна ввести тимчасовий механізм коригування тарифів на газ і опалення на щоквартальних засадах, якщо тарифи відхиляються від рівня повного покриття імпортної вартості газу на 10% або більше.

До кінця жовтня Кабінет Міністрів повинен затвердити й опублікувати перелік державних підприємств, визначити, які з них залишаться в держвласності, які будуть приватизовані, а які - ліквідовані. До кінця грудня мають бути прийняті законодавчі зміни для більш прозорої приватизації.

До кінця жовтня всі можновладні чиновники повинні подати електронні декларації про своє майно за 2015 рік.

До кінця вересня уряд повинен подати в парламент законопроект про обіг сільськогосподарських земель і прийняти закон, що посилює норми Цивільного процесуального кодексу та Господарсько-процесуального кодексу щодо внутрішніх транзакцій і арешту банківських рахунків.

До кінця листопада потрібно прийняти законодавство про посилення незалежності Національного антикорупційного бюро, воно повинно отримати широкий спектр повноважень, що дозволить йому не залежати від інфраструктури інших відомств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram