ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Я знаю як зупинити Путіна!

Зазначені цифри - лише суха кількісна статистика, що не відбиває рівень підготовки солдатів і офіцерів, технології і патріотичний дух армії. Ситуація набагато гірша. За якісними показниками ми програємо ще більше.

Порівняння обороноздатності Росії та України
Порівняння обороноздатності Росії та України

Треба чітко розуміти: тінь Путіна падатиме на територію України мінімум наступні 5 років. Друге, соціально-економічні проблеми не будуть вирішені завтра. Третє, нова консолідуюча політична еліта в Україні тільки почала формуватися, ми ще довго будемо забувати усіх тих, хто вигодуваний із жмені українських та російських президентів. І останнє, Путін рано чи пізно зробить спробу переступити кордон материкової України. Жодні санкції не зупинять Кремль.

Що робити? Ми не маємо права на помилки і експерименти. Я прихильник використання реальних рецептів. Всю боротьбу треба розділити на дві частини: короткострокові заходи і довгострокові. План довгострокових змін зрозумілий і важкий: це перезавантаження політичних еліт, економічні реформи та перебудова національної економіки, діалог і партнерство зі сходом і півднем країни, військова реформа і т. д. Це неможливо без потужного лідера та неймовірної політичної волі.

Серед короткострокових – озброєння народу. Контраргументи влади і її саботаж – надуманий і упереджений.

Ось пару аргументів.

У США в законодавстві права населення в цьому питанні не обмежуються. Так, наприклад, число вбивств скоротилося на 33 відсотки, злочинів, пов'язаних з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень – на 14 відсотків, а пограбувань стало менше на 37 відсотків.

Із загальної кількості американських штатів в 31 дозволено приховане носіння зброї, причому в 22 з них таке рішення було прийнято протягом останнього десятиліття, а в 11 – протягом останніх двох років. У тих же американських штатах, де носити зброю заборонено законом, здійснюється вдвічі більше злочинів.

У Німеччині в легальному обігу знаходиться близько 10 мільйонів стволів вогнепальної зброї, завдяки чому за період 1971-1994 років кількість злочинів із застосуванням зброї знизилося більш ніж на половину.

У Болгарії, Латвії, Литві та Угорщині законодавство дозволяє носіння та зберігання будь виду зброї цивільним населенням, що значно вплинуло на зниження кількостей тяжких злочинів.

В Італії уряд ще в 2006 році прийняв закон, згідно з яким населення країни має право використовувати офіційно зареєстровану зброю для захисту свого життя.

В Ірландії, навпаки, уряд заборонив і вилучило з обігу велику кількість зброї ще в 1974 році, що призвело до підвищення рівня вбивств.

У Канаді також було заборонено володіння вогнепальною зброєю для цивільного населення, що призвело до зростання злочинності на 45 відсотків.

Уряд Молдови дозволив населенню мати стрілецьку зброю, що сприяло зниженню рівня злочинності в два рази.

Вельми цікаво йде справа з легалізацією вогнепальної зброї в Швейцарії. Там всі, хто йде у запас з армії, мають право зберігати за собою зброю. Більше того, уряд не тільки не забороняє купувати зброю, але і вітає подібне. В даний час у вільному володінні знаходиться приблизно три мільйони одиниць вогнепальної зброї ( і це при тому , що населення країни становить лише 6 мільйонів чоловік). Під час військового призову кожен майбутній солдат отримує гвинтівку М-57 яку можна зберігати вдома і більше двох десятків комплектів патронів до неї. Після настання пенсійного віку цю гвинтівку здають , а натомість отримують помпові рушниці.

В Естонії дозвіл про придбання коротко ствольної вогнепальної зброї було узаконено в 1992 році. Як результат, за 7 наступних років рівень злочинності знизився на 80 відсотків.

У Польщі громадяни також отримали можливість вільно купувати, носити і зберігати зброю, що призвело до зниження рівня злочинності на 34 відсотки. У Словенії цей показник знизився на 50 відсотків.

Нова українська влада боїться озброювати своїх громадян. На мою думку, головна причина – страх і не здатність провести змістовну системну реформу, будь-яку, тим більше таку як озброєння людей…

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram