Пробачаємо і просимо вибачення

Ці слова актуальні не тільки сьогодні на Прощену неділю. Вони мають значно глибший зміст у питаннях українсько-польських стосунків

У неділю, 26 лютого, разом із представниками української влади, громадою Львівщини та гостями із Республіки Польща взяв участь у скорботних заходах у Гуті Пєняцькій, що на Бродівщині. Вашій увазі, шановні читачі, кілька тез мого виступу там:

«Спільно ми вшанували тих, хто став жертвами Другої світової війни, яка не полишила у спокої жодну сім'ю на європейському континенті. Два тоталітарні режими не цуралися нічого і втрати серед мирних громадян на шляху двох великих армій часто не вирізнялися від військових. Біль тих часів ятрить серця полеглих сімей з різних сторін і досі, а взаємні звинувачення, підсилені пропагандистськими кліше, - дуже часто не дають можливості реалізувати єдину правильну формулу: "пробачаємо і просимо вибачення".

26 лютого 2017 р. Вшанування пам'яті загиблих під час Другої світової війни поляків
Фото: Надано автором
26 лютого 2017 р. Вшанування пам'яті загиблих під час Другої світової війни поляків

Християнський принцип належного вшанування мертвих не завжди можливо реалізувати без обмовок на тему того, хто в цьому винен і розмов щодо пошуку покарання умовних винуватців. Але сьогодні інший день. День, коли ми просто схиляємо голови і кладемо квіти задля пошанування пам'яті вбитих мешканців села Гута Пеняцька і всіх невинно убієнних у Другій світовій війні на цих землях – українців і поляків.

Кілька місяців тому, в час святкування українського Різдва, очевидно, за вказівкою Кремля, володарі якого сплять і бачать як посварити на темі історичної пам'яті два великі європейські народи, було підірвано пам'ятний хрест, який тут стояв. До цього випадку чимало схожих між собою акцій зі знищення українських надгробків відбулося на території Республіки Польща.

Січень 2017. Гута Пеняцька. Знищений вандалами пам’ятник загиблих поляків
Фото: Надано автором
Січень 2017. Гута Пеняцька. Знищений вандалами пам’ятник загиблих поляків

Місцева влада Львівщини зайняла чітку позицію щодо цього: у ХХІ столітті ми не воюємо з пам'ятниками, а винні мають бути покарані. Українська місцева громада своїм коштом відновила знищений хрест. З одного боку, це свідчення того, що ми не лише словами віддаємо шану убієнним у той страхітливий час. А з іншого, боку ми розраховуємо на те, що польська місцева влада і польська громада зробить такий же крок і відновить знищені надгробки на місцях загибелі українців у Другій світовій війні на території Республіки Польща.

Розраховуємо на Вашу мудрість, шановні поляки!»

Фото 3 Лютий 2017. Гута Пеняцька. Українська громада відновила знищений меморіал
Фото: Надано автором
Фото 3 Лютий 2017. Гута Пеняцька. Українська громада відновила знищений меморіал

Ukraińcy ze społeczności lokalnej swoim kosztem odbudowali zdewastowany krzyż, co świadczy o tym, że jesteśmy gotowi poprzez konkretne działania oddawać hołd ofiarom tych przerażających wydarzeń. Z innej strony, liczymy na wzajemność z polskiej strony, która doprowadzi do odbudowy zdewastowanych miejsc pamięci Ukraińców na terenach Polski.

Wierzymy w mądrość naszych polskich sąsiadów!

Вічна пам'ять убієнним мешканцям села Гута Пеняцька!

Пробачаємо і просимо вибачення! Слава Україні!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram