ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Тільки безжальне знищення терористів призведе до миру на Донбасі!

На зустрічі з представниками легітимної влади Донецької і Луганської областей Президент Порошенко представив свій план по врегулюванню ситуації на Сході України. Він приблизно такий: проведення дострокових виборів місцевих рад, замість держадміністрацій – формування виконкомів при радах, залишати на місцях значну частину податків і відновлення економіки Донбасу разом із Євросоюзом, особливий статус російської мови. Порошенко також вкотре пообіцяв припинити вогонь.

Фото: Надано автором

Як і в Президента, моя мета – не війна, а мир на Донбасі. Але, на мою думку, досягнути миру можна лише за рахунок рішучої боротьби, а не в результаті сепаратних домовленостей, що ми спостерігаємо зараз. Свій план Президент мав би представити парламенту і суспільству, а не так званій легітимній владі Донбасу, більшість представників якої активно сприяли розв’язанню війни і зараз відкрито підтримують сепаратистів і терористів. Тому місцеві ради на Донбасі, які закликали Путіна і його найманців захистити жителів від вигаданих ними ж самими бандерівців, мають бути розпущені. Але нові вибори місцевих рад теж не можна проводити, поки не виб’ємо озброєних терористів. Бо вибори в сьогоднішніх умовах лише легалізують сепаратистів. Тимчасова влада у звільнених від терористів населених пунктах має перейти до місцевих патріотів, а не залишитися у тих же чиновників, для яких Україна – це лише територія для збагачення.

Якщо ж Президент робить ставку лише на задобрення місцевих еліт, а насправді мафії, ми матимемо ситуацію, коли номінально військові дії може з часом і припиняться. Але реально Київ знову не контролюватиме Донбас, як і всі попередні роки, залишивши його на відкуп місцевій мафії. У недалекій переспективі це призведе і до юридичного відокремлення частини цієї української території. Пам’ятаймо про Крим, який усі ці роки мав максимальні права і безконтрольність місцевих еліт. Тому змова з донецько-луганською мафією – смертельно небезпечна для майбутнього нашої України. Навпаки, сьогодні маємо унікальний шанс нарешті привести до влади на Донбасі патріотів, що назавжди прив’яже цей край до України.

Вкотре наголошую, що рішення Президента Порошенка про зупинення вогню не наблизить мир, але дозволить терористам наростити сили і укріпитися. Мир на Донбасі настане тільки тоді, коли без жалю і не зволікаючи, ми знищимо терористів. Треба бути зовсім наївним, щоб сподіватися, що найманці-терористи добровільно складуть зброю.

Так само вкрай небезпечно для майбутнього України надавати особливий статус російській мові. Російськомовним громадянам на Донбасі нічого не загрожує, чого не скажеш про україномовних. Витіснення упродовж багатьох років української мови з Донбасу і Криму і призвело до нинішньої катастрофи. Тому висновок очевидний: хочемо мати цілісну Українську державу – панівною має бути українська мова. На цьому Президент і вся влада зобов’язані зосередити усі свої зусилля.

Оце фото найкраще ілюструє мету Росії і керованих нею терористів, які воюють проти нас на Донбасі. Вони прагнуть або розколоти України – і на Донбасі не зупиняться, або Путін обіцяє відізвати своїх псів-терористів, якщо ми погодимося і надалі слідувати у фарвартері політики Кремля. Я закликаю Президента Порошенка не витрачати даремно час на спроби домовитися з тими, хто хоче нас знищити чи хто нас зрадив, а рішуче захищатися.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram